26 października 2020

Gęsinowy pic na wodę? (felieton autorski)

3 min read

Jaki jest najlepszy przepis na gęś polską? Weź dużo gęsi (zwłaszcza najpopularniejszej rasy kołudzkiej białej) i starannie dobierz agencję reklamową. Zanurz gęsi w sporej ilości smakowitej promocji. Na dobry PIAR powinny się składać artykuły prasowe, audycje radiowe i programy telewizyjne – inspirowane lub sponsorowane – poświęcone gęsiom i gęsinie: że taka smaczna, zdrowa i nasza polska. Przydadzą się przepisy i porady kulinarne. Kiedy i tego będzie mało, zawsze można wymyślić coś nowego i właśnie to uczyniono i opublikowano tam, gdzie nie trzeba…

W województwie kujawsko-pomorskim rusza pierwszy w kraju „Gęsinowy Szlak Kulinarny”. Organizator i pomysłodawca Szlaku: Kujawsko – Pomorska Organizacja Turystyczna zaprasza wszystkie lokalne gastronomiczne z terenu województwa, które w swoim menu mają minimum dwie potrawy z gęsiny do współpracy i włączenia się w szlak.

Prosty pomysł na zbycie tego, czego nikt nie chce kupić, bo „dziwnie” produkowane i kosztuje krocie. Kiedy jednak surowiec (gęś) zostanie przetworzona, wszystko się zmieni.  Kapitalny pomysł lobby drobiarskiego przy współpracy władzy w oparciu o maluczkich, czyli tych z samych nizin – powiatów.

Jak się robi dobre pieniądze w trybie błyskawicznym?

W 2013 r. wyłonionych zostanie 15-20 obiektów gastronomicznych, które staną się początkiem szlaku w Regionie i objęte zostaną dedykowanymi działaniami promocyjnymi (wydanie map, folderów, aplikacji na urządzenia mobilne, promocja na  www  i na fb, konkursy, konferencje prasowe). Kujawsko-Pomorska Organizacja Turystyczna odpowiada za promocję turystyczną naszego Regionu, a produkt, jakim może stać się “Gęsinowy Szlak Kulinarny” niewątpliwe może wpłynąć na jego atrakcyjność turystyczną.

Aby zostać jednym z 15-20 obiektów na szlaku należy przejść proces certyfikacyjny (opisany w załączonym regulaminie). Zgłoszenia zainteresowanych podmiotów przyjmowane są bezpłatnie. Po pomyślnym procesie certyfikacyjnym lokal stanie się częścią Szlaku i otrzyma specjalny certyfikat „Gęsinowego Szlaku Kulinarnego”.

Kiedy czyta się podobne bzdury wracają w pamięci czasy dzikiego kapitalizmu w USA, kiedy w podobny sposób prócz prestiżu na pokaz zarabiało się miliardy, głównie na naiwności ludzi, którym wmawiało się, że bez „tego” produktu przeżyć się nie da (leki, sieci fastfoodów i śmieciowe jedzenie). Polska gęś to jedno wielkie pasmo skandali od chwili, kiedy wykluje się ona z jajka, aż po rzeź. Sposób karmienia, patologiczny przyrost wagi, przerośnięte wątroby, sadystyczne metody uboju, to tylko fragmenty koła niemożności otoczonego woalem milczenia.

Oczywiście gęś to tylko czubek góry lodowej, podobnie postępuje się z innymi zwierzętami hodowlanymi. Ostatnio do tej niechlubnej statystyki dołączył proceder wręcz niewyobrażalny w XXI wieku – ubój rytualny. Jeżeli istniała kiedykolwiek „rzeźnicka moralność”, to było ni zwyczajne kłamstwo.

Masz ochotę zjeść polską gęś? Daj spokój, zjedz lepiej samorządowców, którzy promują lobby drobiarskie naszym kosztem.

Mariusz R.Fryckowski

Wykorzystano tekst z: http://www.powiat.tuchola.pl/news/gesinowy-szlak-kulinarny

Fragmenty informacji pochodzące z http://www.polityka.pl/

Please follow and like us:
Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial
RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook