30 października 2020

Grüne Woche – Kujawsko-Pomorskie na Zielonym Tygodniu w Berlinie z udziałem firmy ze Śliwic

4 min read
Województwo kujawsko-pomorskie po raz 21. przedstawia swoją ofertę podczas Międzynarodowych Targów Rolno-Spożywczych Grüne Woche. Wspólnie z producentami z regionu zaprezentujemy sztandarowe produkty Kujaw i Pomorza.
Targi Grüne Woche to jedna z najważniejszych imprez poświęconych gospodarce żywnościowej, rolnictwu i ogrodnictwu. W tym roku odbywają się między 17 a 26 stycznia. Udział w imprezie jest okazją do promocji gospodarczej naszego województwa w Europie. Targi, organizowane w formie narodowo-regionalnych ekspozycji, co roku przyciągają pół miliona zwiedzających, którzy mają okazję degustacji napojów, wyrobów i potraw ze wszystkich zakątków globu. Dla wystawców to przede wszystkim szansa sprawdzenia, czy ich produkty odpowiadają niemieckim i europejskim podniebieniom oraz porównania swoich szans obecności na rynku międzynarodowym. Równolegle odbywają się liczne seminaria i konferencje o tematyce rolniczej, ekonomicznej oraz na temat powiązań producentów surowca i przetwórców.

W tym roku stoisko województwa kujawsko-pomorskiego (hala 11.2, stoisko nr 104) na powierzchni 96 metrów kwadratowych obejmuje ekspozycję regionu oraz stanowiska, na których swoją działalność i produkty prezentują firmy i grupy producentów:

  • Gospodarstwo Rolne i Sadownicze Wojciech Klimkiewicz z Wtelna – grupa producentów owoców i warzyw, która produkuje jabłka, gruszki, wiśnie, czereśnie i śliwki, zgodnie z zasadami integrowanej produkcji oraz metodami biologicznymi; gospodarstwo jest członkiem regionalnej sieci Dziedzictwo Kulinarne Kujawy i Pomorze;
  • Zrzeszenie Producentów Ryb Jesiotrowatych z siedzibą w Toruniu – z doskonałymi efektami od kilku lat realizuje program restytucji jesiotra ostronosego w rzekach Polski;
  • Zakład Skupu Przetwórstwa Trzody, Bydła i Dziczyzny Myśliwiec w Śliwicach – od 25 lat produkuje tradycyjne wędliny; lokalizacja przedsiębiorstwa na terenie Borów Tucholskich daje zakładowi możliwość pozyskiwania mięsa do produkcji z ekologicznie czystych terenów od miejscowych dostawców trzody i bydła;
  • Firma Wody Mineralne Ostromecko – jest jedną z największych rozlewni wody mineralnej w regionie kujawsko-pomorskim; produkuje wodę mineralną Ostromecko, eksploatowaną od 1894 roku bezpośrednio ze źródła umiejscowionego na terenie rezerwatu ścisłego Las Mariański;


  • Przedsiębiorstwo Uzdrowisko Ciechocinek SA – szczyci się 170-letnią tradycją w prowadzeniu działalności z zakresu lecznictwa uzdrowiskowego na bazie naturalnej solanki wykorzystywanej do kąpieli leczniczych i inhalacji; uzupełnieniem kuracji uzdrowiskowej są doskonałe produkty zdrojowe: ciechocińska sól spożywcza, naturalne wody lecznicze Krystynka i Ciechocinka oraz wody smakowe; przedsiębiorstwo jest członkiem regionalnej sieci Dziedzictwo Kulinarne Kujawy i Pomorze;
  • Polski Związek Wędkarski, okręg w Toruniu –  propaguje turystykę wędkarską na obszarze naszego województwa i jest koordynatorem współpracy związków wędkarskich Polski i Niemiec;
  • Sanatorium Uzdrowiskowe Przy Tężni im. dr Józefa Krzymińskiego w Inowrocławiu SPZOZ – prowadzi działalność od ponad 60 lat, oferując szeroką gamę profesjonalnych usług uzdrowiskowych o wysokim standardzie; jest jednym z najlepiej rozwijających się ośrodków rehabilitacyjnych na Kujawach;
  • Bankiet Wiesław Królak w Łabiszynie –  firma od 10 lat świadczy różne usługi kulinarne o najwyższym standardzie, posiada sale bankietowe, w których organizuje imprezy okolicznościowe; oferuje szeroki asortyment dań kuchni polskiej przygotowywanych na bazie takich surowców jak gęsina czy jesiotr, pochodzących od lokalnych dostawców; firma jest członkiem regionalnej sieci Dziedzictwo Kulinarne Kujawy i Pomorze;
  • Zakład Badawczy Przemysłu Piekarskiego w Bydgoszczy to firma z 45-letnią tradycją; stanowi bazę innowacyjną dla branży zbożowo-mącznej, piekarskiej, gastronomicznej oraz kulinarnej; prowadzi  kursy interaktywne dla dzieci i dorosłych w profesjonalnym studiu kulinarnym, Akademii Kuchni Myśliwskiej dr Russaka i dr Sadkiewicza oraz promuje i wytwarza produkty które pochodzą z receptur kuchni staropolskiej; na stoisku województwa kucharze firmy będą prowadzić pokazy kulinarne na żywo (tzw. cooking show), przygotowując potrawy z wykorzystaniem mięsa gęsi białej kołudzkiej, dziczyzny i produktów tradycyjnych z regionu Kujaw i Pomorza;
  • Muzeum Okręgowe w Toruniu – będzie prezentować historię i ciekawostki na temat tradycyjnych metod wypieku piernika toruńskiego.

W ramach targów 17 i 18 stycznia odbędzie się również konferencja „Systemy jakości i dobre praktyki w branży rybackiej”, zorganizowana przez Organizację Producentów Ryb Jesiotrowatych pod patronatem ministra rolnictwa i rozwoju wsi (Centrum Targowe Messe Berlin).

Na stoisku województwa będą prezentowane filmy i slajdy promujące walory turystyczne i przyrodnicze Kujaw i Pomorza oraz produkty tradycyjne i regionalne. Goście targowi będą otrzymywać materiały informacyjne i promocyjne pochodzące z całego regionu Kujaw i Pomorza na temat warunków  inwestycyjnych i gospodarczych oraz atrakcji kulinarnych i turystycznych. Walory kulinarne i turystyczne naszego województwa zostaną również przedstawione w specjalnym targowym wydaniu gazety „Kommerzblatt”, na łamach którego ukaże się wywiad z marszałkiem Piotrem Całbeckim.

Udział w targach został dofinansowany ze środków Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich.
_______________
(red.)
Urząd Marszałkowski
Please follow and like us:
Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial
RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook