Jest okazja, aby tucholscy piekarze nauczyli się piec chleb bez chemii!
1 min readI to niepowtarzalna. Jak wiemy, tucholskie wpieki chlebopodobne oferowane w sprzedaży, dalekie są od ideału. Pisaliśmy o tym już kilka razy. Pół biedy, gdy ktoś ma żelazny organizm, ale z biegiem czasu bez wątpienia się to zmieni.
Przeciętny, tucholski chleb przypomina nadmuchany balon, ściśnięty w dłoniach zmniejsza swoją objętość do groteskowych wymiarów. Aż strach pomyśleć, z jakich mieszanek został wyprodukowany. Oczywiście jest jeden wyjątek, ale cena jest dla wielu skuteczną barierą. Podobnie sytuacja wygląda z bułkami, rogalami. Jak zmienić stare przyzwyczajenia piekarskich eksperymentatorów? Zmusić ich do nauki, a te można „pobrać” darmo w uroczej miejscowości – Jania Góra, gdzie zorganizowana będzie wspaniała impreza – V Festiwal Chleba, który odbędzie się już 14 września od godziny piętnastej. I co panowie piekarze…, skorzystacie, czy w dalszym ciągu podtruwać nas będziecie swoimi wyrobami, zgodnymi z „polskimi i unijnymi normami”?
(red.)
Przeczytaj także: http://tokis.pl/?p=10707
Dla smakoszy prawdziwego pieczywa. Masz ochotę na prawdziwy chleb? Kupisz go w Klocku, zachęcamy!