21 października 2020

Kulinaria Borów

2 min read

W sobotę 24.08.2013r. we Wierzchucinie obyła się już trzecia gra terenowa pt. „Kulinaria Borów” w ramach realizacji projektu „Poznaj swoją gminę poprzez grę terenową”. Tym razem uczestnicy sprawdzali swoje zdolności kulinarne.

 

Uczestnicy mieli do wykonania różne zadania za które otrzymali produkty spożywcze, które były później wykorzystane do zrobienia kartofelzup (kartoflanka) i szandara.

Poszukiwanie przepisu kulinarnego.

Szandar

Kartoflanka.

O ile zupa ziemniaczana nie nastręcza specjalnych trudności, tak słynny szandar jest odrobine bardziej skomplikowany i bez wątpienia doskonały w smaku. Szandar, cóż to takiego? To nic innego jak ziemniaczana babka. zaglądając do naszych kulinariów znakomity przepis proponuje pani Elżbiera Gornowicz z Osnówka. jej przepis zamieszczony został w książce kucharskiej promującej…, no cóż, Kociewie. Jednak zostawmy lokalny patriotyzm na boku i oddajmy się wrażeniom smakowym.

PICT1032 copySkładniki:

2 kg ziemniaków

2 cebule

2 jajka

około 5 łyżek mąki pszennej

kawałek boczku

do smaku: sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Ziemniaki i cebulę drobno zetrzeć, ja cebulę potraktowałam blenderem :P

Powstałą masę odcisnąć, dodać jajka, przyprawy oraz odpowiednią ilość mąki – ma wyjść konsystencja zwykłych placków ziemniaczanych

W tym samym czasie pokroić boczek w plastry, których połowę wykładamy na dno blaszki keksowej. Blaszkę wstawiamy do piekarnika, żeby ze szpyrek wytopił się tłuszcz.

Tłuszczem smarujemy blaszkę, a wytopiony boczek wraca na dno, na niego wylewamy masę ziemniaczaną. Na wierzch kładziemy pozostałe szpyrki.

Piec w temperaturze 200°C około godziny.

Danie  można podawać od razu, albo odsmażone, ze śmietaną, lub innymi dodatkami. Można też do masy ziemniaczanej wrzucić pokrojoną w kostkę swojską kiełbasę, cebulę pokrojoną w dużą kostkę, lub co kto chce :-)

Pycha! [przyp. TOKiS – PRESS]

(red.)

_______________________________

http://www.cekcyn.pl

http://martucha.wordpress.com

Please follow and like us:
Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial
RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook