100”. ZACHOWAJ OSTROŻNOŚĆ! CYBERPRZESTĘPCY ZNOWU ATAKUJĄ!

Polska Policja uczestniczyła w ogólnoeuropejskich działaniach przeprowadzonych w ramach operacji pod nazwą EMMA3 (European Money Mule Action 3) koordynowanych przez Europejskie Centrum ds. Cyberprzestępczości EUROPOL-u, których celem była walka z przestępczością związaną z tzw. „mułami finansowymi”. W Polsce akcję nadzorowało i koordynowało Biuro dw. z Cyberprzestępczością Komendy Głównej Policji.

Tzw. “muły finansowe” to osoby, które przesyłają nielegalnie zdobyte środki finansowe pomiędzy różnymi kontami bankowymi, często mających siedzibę w różnych krajach oraz w imieniu różnych osób. Są rekrutowani przez przestępców w celu użyczenia swojego konta bankowego do wypłaty jak również transferu pieniędzy na inne konta bankowe (krajowe lub zagraniczne) w zamian za otrzymanie prowizji za świadczone usługi.

Nawet jeżeli (tzw. „muły”) nie są osobami zaangażowanymi bezpośrednio w proceder generowania pieniędzy (cyberprzestępstwo, płatności i oszustwa on-line, narkotyki i handel ludźmi itd.), działają one nielegalnie uczestnicząc w procederze tzw. „prania pieniędzy” pochodzących z przestępstwa, pomagając tym samym grupom przestępczym łatwo rozprowadzać skradzione fundusze na całym świecie i pozostać anonimowymi.

Ponad 90% transakcji pieniężnych przy użyciu tzw. „mułów finansowych” jest związanych z cyberprzestępczością. Nielegalnie pozyskiwane pieniądze często pochodzą z ataków typu „phishing”, złośliwego oprogramowania, oszustw związanych z zakupami on-line oraz dokonywanymi poprzez płatności z wykorzystaniem bezgotówkowych form tj. kart płatniczych.

Jak się przed tym chronić?

(RED.)

KPP Tuchola