150 milionów euro ekstra!

Marszałek Piotr Całbecki spotkał się  w Warszawie z ministrem rozwoju regionalnego Elżbietą Bieńkowską. Tematem rozmów były europejskie środki dla naszego województwa na lata 2014-2020. Efektem spotkania jest powiększenie pierwotnie przypadającej nam puli Regionalnego Programu Operacyjnego o 150 milionów euro.
Chodzi o pieniądze, którymi w nowej unijnej siedmiolatce zarządzać będzie samorząd województwa kujawsko-pomorskiego. Na nasz Regionalny Program Operacyjny 2014-2020 w myśl nowych zasad złożą się nie tylko środki z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego, ale także Europejskiego Funduszu Społecznego. Po dzisiejszym spotkaniu łączny budżet RPO Województwa Kujawsko-Pomorskiego 2014-2020 wynosi 1,68 miliarda euro.– To jeszcze nie koniec negocjacji i rozmów dotyczących zarówno Regionalnego Programu Operacyjnego, jaki i kontraktu wojewódzkiego i wpisania naszych inwestycji do programów centralnych – podkreśla marszałek Całbecki. Ostateczne kwoty dla poszczególnych województw zostaną podane przez MRR do końca roku.

W spotkaniu z minister Bieńkowską uczestniczyli też członek zarządu województwa Michał Korolko i skarbnik województwa Paweł Adamczyk.

Beata Krzemińska
rzecznik prasowa Urzędu Marszałkowskiego