Absolutoryjna sesja sejmiku województwa

Zakończyła się pięćdziesiąta pierwsza sesja sejmiku województwa czwartej kadencji. Przegłosowano uchwały w sprawie zatwierdzenia sprawozdania finansowego województwa kujawsko-pomorskiego wraz ze sprawozdaniem z wykonania budżetu za 2013 rok i udzielono absolutorium dla zarządu województwa.

Radni przyjęli ocenę zasobów pomocy społecznej w województwie kujawsko-pomorskim za rok 2013, poznali sytuację demograficzno-społeczną oraz stan pomocy społecznej w gminach i powiatach. Ponadto przyjęta została informacja na temat realizacji Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Kujawsko-Pomorskiego w 2013 roku.

Radni, mając na uwadze również ochronę dóbr dziedzictwa narodowego, rozważyli pozytywnie projekt uchwały w sprawie udzielenia dotacji na prace konserwatorskie, restauratorskie lub roboty budowlane przy zabytkach wpisanych do rejestru zabytków położonych na obszarze województwa kujawsko-pomorskiego.

Głosowaniu poddane zostały również projekty uchwał w sprawie zmiany nazwy Wojewódzkiego Ośrodka Kultury i Sztuki „Stara Ochronka” w Bydgoszczy, nadania nowego statutu Wojewódzkiej Stacji Pogotowia Ratunkowego w Bydgoszczy, w sprawie statutu Wojewódzkiego Urzędu Pracy w Toruniu oraz w sprawie podziału obszaru województwa kujawsko-pomorskiego na okręgi wyborcze, ustalenia ich numerów i granic oraz liczby radnych wybieranych w tych okręgach wyborczych do sejmiku.

Radni podjęli także uchwałę w sprawie nadania Statutu Wojewódzkiemu Szpitalowi Specjalistycznemu im. błogosławionego Jerzego Popiełuszki we Włocławku, w sprawie powierzenia zarządzania odcinkiem wojewódzkiej drogi publicznej na czas realizacji inwestycji  oraz w sprawie rozstrzygnięcia wezwania do usunięcia naruszenia prawa.

Radni Sejmiku Województwa Kujawsko-Pomorskiego podjęli stanowisko w sprawie projektu rozporządzenia Ministra Edukacji Narodowej zmieniającego rozporządzenie w sprawie klasyfikacji zawodów szkolnictwa zawodowego.

Treść stanowiska tutaj

Ponadto rozpoczęciu sesji towarzyszyło wręczenie, przez prezesa klubu Lotto Bydgostia – Zygfryda Żurawskiego marszałkowi województwa oraz przewodniczącej sejmiku, repliki medali olimpijskich zdobytych przez wioślarzy klubu LOTTO Bydgostia – Roberta Sycza, Miłosza Bernatajtysa, Bartłomieja Pawełczaka i Magdalenę Fularczyk-Kozłowską – w Sydney, Atenach, Pekinie i Londynie. Tymi wyjątkowymi pamiątkami klub sportowy uhonorował wszystkich darczyńców.

Dokumenty wraz z załącznikami dostępne są online w porządku obrad.

Porządek obrad tutaj.
 –