Alarmy bombowe dotarły również do tucholskich szkół

W tej chwili mamy informację o tym, że tucholscy policjanci pilnują terenu szkół, gdzie odbywają się egzaminy dojrzałości, powodem są na szczęście fałszywe alarmy bombowe, które ktoś rozsyła po całym kraju, ale nie oznacza to, że zagrożenie nie istnieje.

Z tego, co udało się ustalić, wiadomości mejlowe dotarły również do tucholskich szkól, wszystkie maile są identycznej treści. Sprawca, kiedy zostanie ujęty aspiruje do 8 lat pozbawienia wolności, kwestią czasu jest ustalenie, kto wpadł na tak niedorzeczny pomysł i co nim kieruje i dlaczego.

Centralna Komisja Egzaminacyjna poinformowała dziś w specjalnym oświadczeniu, że 663 szkoły otrzymały maile z informacjami o podłożeniu ładunków wybuchowych. Każdy taki przypadek musiał być dokładnie sprawdzony przez odpowiednie służby, co doprowadziło do opóźnienia matur w 181 szkołach. Policjanci twierdzą, że powiadomienia o podłożeniu bomb wysyłane są z pomocą automatu, ale wiadomo, że treściami i ustawieniami stoi człowiek.

Informacja   dyrektora   Centralnej   Komisji   Egzaminacyjnej   z  7   maja   2019 r. dotycząca przebiegu egzaminu maturalnego z matematyki na poziomie podstawowym

7 maja br. przeprowadzany był egzamin maturalny z matematyki na poziomie podstawowym. Maturzyści mieli 170 minut na rozwiązanie 34 zadań w arkuszu egzaminacyjnym. Zgodnie z harmonogramem egzamin powinien rozpocząć się o godz. 9:00.

Podobnie jak podczas egzaminu maturalnego z języka polskiego na poziomie podstawowym, który był przeprowadzony 6 maja br., część szkół zgłosiła okręgowym komisjom egzaminacyjnym otrzymanie wiadomości e-mail informującej o podłożeniu na terenach tych szkół ładunków wybuchowych. W każdym takim przypadku dyrektorzy szkół informowali również odpowiednie służby, które dokonały sprawdzenia bezpieczeństwa ludzi i mienia. Wszystkie alarmy okazały się fałszywe.  Nie  wystąpiło  żadne  zagrożenie  dla  bezpieczeństwa  i zdrowia  maturzystów  oraz pracowników szkół.

Z informacji uzyskanych od dyrektorów okręgowych komisji egzaminacyjnych wynika, że w dniu dzisiejszym:

•         663 szkoły zgłosiły do OKE fakt otrzymania drogą mailową informacji o podłożeniu ładunkuwybuchowego na terenie szkoły

•        w 481 szkołach – po sprawdzeniu przez służby – egzamin rozpoczął się o godz. 9:00 (zgodniez harmonogramem)

•         w 181 szkołach – po sprawdzeniu przez służby – egzamin rozpoczął się z opóźnieniem;wszyscy zdający rozwiązywali zadania przez 170 minut

•     w jednej szkole (w liceum zaocznym) ewakuowano zdających – egzamin został przerwany, zdający przystąpią do egzaminu w czerwcu.

Centralna Komisja Egzaminacyjna pozostaje w stałym kontakcie z KG Policji oraz CBŚP.

Należy podkreślić, że Centralne Biuro Śledcze Policji oceniło wiarygodność informacji przekazywanej przez sprawcę/sprawców do szkół jako „niska”. Wszystkie alarmy, zarówno dzisiejsze, jak i wczorajsze, okazały się fałszywe. Egzamin maturalny – pomimo zakrojonej na szeroką skalę próby zaburzenia jego przeprowadzania – odbywa się (z jednym wyjątkiem) we wszystkich szkołach.

dr Marcin Smolik

dyrektor Centralnej Komisji Egzaminacyjnej