Borowiackie Towarzystwo Kultury wśród 100 najlepszych

We wtorek, 28 listopada 2017 r. w Warszawie w Teatrze Kamienica odbyła się uroczysta Gala podsumowująca trzecią  edycję  konkursu “Tu mieszkam, tu zmieniam” ogłoszonego przez Fundację Banku Zachodniego WBK i Bank Zachodni WBK, którą poprowadziła Grażyna Torbicka.

Rywalizacja była bardzo zacięta. Z 1170 nadesłanych projektów jury wybrało  sto, które zostały nagrodzone grantami. Wśród wyróżnionych znalazło się Borowiackie Towarzystwo Kultury za projekt społeczno – edukacyjny „SZTAFETĄ PRZEZ POKOLENIA”. Projekt ten powstał  z myślą o włączeniu się w obchody 100. rocznicy odzyskania przez Polskę Niepodległości.

Głównym jego celem jest edukacja historyczna i kulturowa, ze szczególnym zwróceniem uwagi na aspekt regionalny: wysiłki i wkład lokalnej społeczności w dążeniu do Niepodległej. Nagrodę w imieniu towarzystwa odebrała Maria  Ollick, prezes BTK. To już kolejne wyróżnienie.

W 2015r. Borowiackie Towarzystwo Kultury  zostało nagrodzone za projekt „A ONI MYŚLĄ ŻEM WSZYSTEK POMARŁ…A JA POWSTANĘ JAK FENIX Z POPIOŁU I NICH PRZEMÓWI MÓJ ŚWIAT I JEGO OKRUCHY ROZSIANE I ZAPOMNIANE” poświęcony pamięci zapomnianego tucholskiego artysty Zbigniewa Urbanowskiego.

tuchola.pl