Bory Tucholskie pełne grzybów! – TUCHOLSKA OFICYNA KULTURALNA I SPOŁECZNA / TOKiS – PRESS

Bory Tucholskie pełne grzybów!

Z czego słyną Bory Tucholskie? Tak, oczywiście, z pięknych kompleksów leśnych, uroczysk itd. My jednak wiemy swoje i udowadniamy kolejny już raz, że w tej chwili to raj dla grzybiarzy, jednak tych prawdziwych, którzy wiedzą i potrafią zachować się w lesie.

Jak zbierać grzyby? 

  1. Zbieramy grzyby tylko w lasach, które nie są objęte ochroną.
  2. Zbieramy wyłącznie grzyby nam znane.
  3. Owocniki grzybów zbieramy tak, aby nie uszkodzić znajdującej się w podłożu grzybni.
  4. Owocniki o pełnym i twardym trzonie zbieramy przez delikatne wykręcanie z lekkim przyciśnięciem do podłoża.
  5. Owocniki z miękkim, gąbczastym i puszystym trzonie odcinamy przy samej ziemi.
  6. Miejsce po grzybie przykrywamy ściółką. Zapobiega to wysuszeniu odkrytej grzybni.
  7. Nie zbieramy grzybów starych, zwiędniętych. Z nich wysypią się zarodniki i powstanie nowa grzybnia.
  8. Nie zbieramy grzybów zbyt młodych, u których cechy rozpoznawcze nie zostały wykształcone i istnieje możliwość pomyłki.
  9. Nie niszczymy grzybów trujących, ani niejadalnych. Są one w lesie potrzebne i stanowią jego ozdobę.

Zapamiętaj!

  1. Nie zbieraj bardzo młodych owocników.
  2. Naucz się odróżniać grzyby jadalne od trujących.
  3. Nie wkładaj grzyba do koszyka, nawet wtedy gdy masz choćby małą wątpliwość, co do jadalności określonego grzyba.
  4. Gdy do końca nie jesteś pewien, pokaż komuś, kto się na tym zna, albo skorzystaj z atlasu grzybów.
  5. Nie zbieraj grzybów do woreczków foliowych! Jest to szkodliwe dla zdrowia przyzwyczajenie. Grzyby w szczelnie zamkniętym woreczku, zaczynają parować ,,pocić się”. Grzyby wtedy stają się śluzowate, oślizgłe, gdyż zachodzą w nich intensywne procesy chemiczne, w których wyniku powstają trujące i szkodliwe dla zdrowia substancje.
  6. Gdy owocniki grzybów są zbierane do „foliówek” może się zdarzyć, że ze złożonych w grzybach jajeczek owadzich mogą wylęgnąć się larwy.
  7. W tym samym czasie powstają doskonałe warunki do rozwoju mikroorganizmów, głównie są to bakterie, które zaczynają się bardzo szybko mnożyć.
  8. Grzyby wyjęte z worków foliowych są, zgniecione nierzadko połamane, tracą nie tylko swoje wartości, gdyż psują się, lecz stają się wręcz niebezpieczne dla naszego zdrowia.

Sprzęt z którego korzysta doświadczony grzybiarz.

  1. Najlepiej zabierz na grzybobranie koszyk wiklinowy, łubiankę po owocach, coś przewiewnego i sztywnego, by grzyby nie były w nim zgniecione.
  2. Na grzybobranie zabieramy zawsze, jak najmniej przedmiotów, żeby mniej nosić.
  3. Niezbędny jest również nożyk z niezbyt dużym ostrzem lub po prostu scyzoryk. Jest to przedmiot niezastąpiony do czyszczenia naszych zbiorów oraz jest pomocny do prawidłowego wyjmowania owocników.

My znamy te zasady i stosujemy na co dzień, las odwdzięcza się nam takimi zbiorami!

Kanie – mroczny przedmiot pożądania wszystkich smakoszy.

Bory Tucholskie czekają, a wraz z nimi takie cuda natury!

_______________________

(red.)

Na podstawie – przewodnik.tuplice.pl

Fot. Mariusz R.Fryckowski