Chińczycy zainwestują w kujawsko – pomorskiem?

Nawiązanie bezpośredniej współpracy między polskimi a chińskimi firmami to cel odbywającego się we wtorek (29 października) w Warszawie spotkania z udziałem delegacji partnerskiego regionu Kujaw i Pomorza – prowincji Hubei. Chińskich gości oraz przedstawicieli kujawsko-pomorskich środowisk biznesowych podjął na oficjalnej kolacji marszałek Piotr Całbecki.

Forum „Hubei – Poland Economy and Trade Cooperation Promotion” organizowane jest przy okazji wizyty w Polsce delegacji z prowincji Hubei, na czele której stoi sekretarz prowincji Li Hongzhong. Organizatorami spotkania są Polska Agencja Informacji i Inwestycji Zagranicznych, Ambasada Chin oraz Departament Handlu Hubei. W ramach forum odbędzie się sesja indywidualnych spotkań biznesowych polskich przedsiębiorców z przedstawicielami chińskich firm reprezentujących między innymi sektor motoryzacyjny, budowlany maszynowy, chemiczny, farmaceutyczny, odzieżowy, meblarski i nieruchomości.Urząd Marszałkowski Województwa Kujawsko-Pomorskiego był organizatorem oficjalnej kolacji z udziałem między innymi chińskiej delegacji oraz przedstawicieli środowisk biznesowych z Kujaw i Pomorza: Toruńskiej Agencji Rozwoju Regionalnego, Izby Gospodarczej w Grudziądzu, Kujawsko-Pomorskiego Klubu Eksportera w Bydgoszczy, Izby Przemysłowo-Handlowej w Toruniu, Sejmiku Gospodarczego Województwa Kujawsko-Pomorskiego, Towarzystwa Azji i Pacyfiku oraz kujawsko-pomorskich uzdrowisk. W spotkaniu uczestniczył także wicemarszałek Senatu Jan Wyrowiński. Samorząd województwa reprezentowali marszałek Piotr Całbecki, wicemarszałek Edward Hartwich oraz wiceprzewodniczący sejmiku Ryszard Bober. Chińskiej delegacji towarzyszy także grupa mistrzów Kung Fu, którzy z serią pokazów odwiedzili wczoraj (28 października) Kujawsko-Pomorskie. Wystąpili przed radnymi województwa oraz uczniami toruńskich szkół: X Liceum Ogólnokształcącego i Szkoły Podstawowej nr 24.

Hubei to licząca 60 milionów mieszkańców prowincja w środkowo-wschodnich Chinach. Jej stolicą jest ośmiomilionowa metropolia Wuhan, ważny chiński ośrodek finansowy, handlowy, technologiczny i edukacyjny. Władze Hubei szczycą się przede wszystkim rozwojem nowoczesnych technologii. Wuhańska Strefa Rozwoju Wysokich Technologii East Lake, największy w Państwie Środka ośrodek kreowania i wdrażania nowych technologii, posiada kilkadziesiąt ośrodków naukowych i wyższych uczelni i zatrudnia 200 tysięcy specjalistów. Nasze kontakty z Hubei datują się od podpisania listu intencyjnego o partnerskiej współpracy w 2007 roku. Relacje dotyczą między innymi gospodarki i turystyki.

UM – Toruń.