Chojnickie Stowarzyszenie Miłośników Kolei zapewniło moc atrakcji – TUCHOLSKA OFICYNA KULTURALNA I SPOŁECZNA / TOKiS – PRESS

Chojnickie Stowarzyszenie Miłośników Kolei zapewniło moc atrakcji

Chojnickie Stowarzyszenie Miłośników Kolei? To grupa wspaniałych młodych ludzi, którzy bez reszty poświęcili się kolejnictwu.

Czytelnicy doskonale pamiętają ich liczne inicjatywy, który miały  tylko jeden cel – zachowanie od zapomnienia starych linii kolejowych. Ich marzenie jest proste – przywrócić ruch na najpiękniejszych szlakach kolejowych Borów Tucholskich. Pociągi specjalne, podróże drezynami, dokumentowanie stacji kolejowych, które powoli zamieniają się w ruiny, utrwalanie infrastruktury kolejowej, pojazdów kolejowych…, można tak wymieniać przez dłuższa chwilę. Stworzyli nawet muzeum kolejnictwa w budynku dworcowym w Chojnicach. Ciągle  w ruchu, ciągle w terenie, album fotografii i taśmoteka, pęcznieją każdego dnia. Kolejarze i pasjonaci doceniają te wysiłki, jednak oni idą dalej, organizując niezapomniane wypady żelaznym szlakiem. Właśnie to wydarzyło się kilka dni temu, kiedy wyruszył w drogę niezwykły pociąg.

Wyjazd zaplanowano w samo południe z Przyrowy, właśnie tam dotarł niezwykły skład, który pociągnął stary, dostosowany do poruszania się po szynach, dzielny Willis Jeep z II Wojny Światowej wraz z jego kierownikiem – prezesem Stowarzyszenia Miłośników Historii Gryfa Pomorskiego „Cis” Wojtkiem Derewieckim,którego nasi stali Czytelnicy, doskonale pamiętają z wielu akcji. Chętnych do podróży nie brakowało, a piękną fotorelację zapewnił jej uczestnik, pan Szymon Chyła znany działacz społeczny wpierw z Tucholi, obecnie z Wymysłowa k/Tucholi.

Obejrzyjmy, jest 5 dzień maja.

Fot. Szymon Chyła.

Fot. TOKiS – PRESS