Czarne chmury w kwestiach cen energii

Pomimo buńczucznych zapowiedzi premiera w kwestiach utrzymania niskich cen energii elektrycznej, sytuacja nie wygląda słodko, tak przynajmniej twierdzą przedstawiciele Konfederacji Lewiatan.

Pomijając fakt wysłania kolejnego donosu przez „obóz zdrady i zaprzaństwa” wprost do komisarzy unijnych, obniżenie akcyzy na energię elektryczną jest środkiem selektywnej pomocy i wymaga w związku z tym notyfikacji Komisji Europejskiej. Redukcja akcyzy do zera dla wytwórców OZE również jej wymagała, jako środek selektywnej pomocy. Natomiast zmniejszenie stawki opłaty przejściowej nie potrzebuje takiej notyfikacji – uważa Konfederacja Lewiatan.

Konfederacja Lewiatan uwzględnia, że przedmiotowa ustawa z 28 grudnia 2018 r. o zmianie ustawy o podatku akcyzowym  jako środka pomocy publicznej powinna być ujęta w Zintegrowanym Krajowym Planie na rzecz Energii i Klimatu, którego projekt powinien zostać przedłożony Komisji Europejskiej do 31 grudnia 2018 roku.

Do 31 grudnia 2019 , co wyraźnie zaznacza Konfederacja Lewiatan, każde państwo członkowskie zgłasza tj. notyfikuje Komisji Europejskiej zintegrowany krajowy plan w dziedzinie energii i klimatu. Dlatego proces notyfikacyjny ustawy ( w sprawie cen prądu- red.) będzie najprawdopodobniej elementem szerszej notyfikacji Zintegrowanego Krajowego Planu na rzecz Energii i Klimatu do końca 2019 roku. Uzyskanie decyzji notyfikacyjnej przed końcem 2019 roku jest w związku z tym wątpliwe- podaje Konfederacja Lewiatan.

Tak, czy inaczej, za prąd zapłacimy więcej. Do tematu powrócimy przy omawianiu  kwestii norm CO2, o których mówiono podczas konferencji w Katowicach.

Na pdst. wnp.pl