Czekają na Odkrywców!

Trwa dziesiąta edycja marszałkowskiego konkursu „Odkrywca”. Wyróżniamy w nim tych, dzięki którym Kujawy i Pomorze stają się regionem coraz bardziej atrakcyjnym turystycznie. Na zgłoszenia kandydatów czekamy do 7 lipca.

Celem konkursu jest nagrodzenie osób, zespołów osób, instytucji, stowarzyszeń, samorządów oraz przedsiębiorców przyczyniających się do budowania wizerunku marki turystycznej województwa w kraju i za granicą oraz rozwoju turystyki i gospodarki turystycznej w regionie. Wyróżnienia i nominacje są przyznawane w następujących kategoriach:

• działalność na rzecz rozwoju turystyki i popularyzacji krajoznawstwa (z podkategoriami dla osób fizycznych oraz osób prawnych/instytucji),
  • inwestycja sprzyjająca rozwojowi turystyki,
  • przedsięwzięcie biznesowe,
  • wydarzenie turystyczne i promocyjne (z podkategoriami dla wydarzeń dla maksymalnie 1 tysiąca uczestników oraz powyżej 1 tysiąca uczestników).

Zgodnie z tegorocznym regulaminem kapituła konkursu przyznaje po trzy nominacje do wyróżnienia w każdej kategorii i podkategorii oraz rekomenduje wyróżnienia zarządowi województwa, który zdecyduje ostatecznie o wynikach konkursu.

Zgłoszenia kandydatur mogą być dokonywane bezpośrednio przez samego kandydata, bądź też kandydaci mogą być zgłoszeni przez inny podmiot. Zgłoszenia do konkursu można przesyłać do 7 lipca 2017 r. na adres: Urząd Marszałkowski Województwa Kujawsko-Pomorskiego, Departament Sportu i Turystyki, Plac Teatralny 2, 87 – 100 Toruń, z dopiskiem „Konkurs – ODKRYWCA 2017”.

W związku z dziesiątą edycją konkursu przyznamy dodatkowo wyróżnienia specjalne: „Super Odkrywca” w następujących kategoriach:

• osoba fizyczna;
  • organizacja pozarządowa;
  • jednostka samorządu terytorialnego lub samorządowa jednostka organizacyjna;
  • przedsiębiorca.

„Super Odkrywca” zostanie wyłoniony spośród wszystkich, którzy otrzymali wyróżnienia w konkursie od 2008 do 2016 roku oraz od momentu przyznania wyróżnienia do chwili obecnej nieprzerwanie działają w obszarze turystyki kreując markę województwa.

Rozstrzygnięcie konkursu odbędzie się jesienią podczas Wojewódzkich Obchodów Światowego Dnia Turystyki organizowanych przez Urząd Marszałkowski Województwa Kujawsko-Pomorskiego.

W ubiegłym roku laureatem konkursu w kategorii Działalność na rzecz popularyzacji turystyki i krajoznawstwa zostało Koło Przewodników PTTK w Chełmnie, w kategorii Promocja turystyczna regionu – Inowrocławska Lokalna Organizacja Turystyczna; w kategorii Wydarzenie turystyczne i promocyjne wyróżnienie otrzymał Oddział PTTK im. Zygmunta Kwiatkowskiego w Golubiu-Dobrzyniu, organizator 40. Jubileuszowego Wielkiego Międzynarodowego Turnieju Rycerskiego. Więcej na temat ubiegłorocznej edycji konkursu

kujawsko-pomorskie.pl