CZTERY „KRYSZTAŁOWE SERCA” JUŻ W RĘKACH NASZYCH POLICJANTÓW!

„Kryształowe Serce” jest honorowym wyróżnieniem przyznawanym za wzorową i ofiarną służbę na rzecz mieszkańców. W tym roku po raz pierwszy wyróżnieniem tym uhonorowano policjantów z komend miejskich i powiatowych policji. Z inicjatywą stworzenia tego wyjątkowego wyróżnienia Zarząd Wojewódzkiego Niezależnego Samorządnego Związku Zawodowego Policjantów woj. kujawsko-pomorskiego wystąpił do Komendanta Wojewódzkiego Policji w Bydgoszczy.

„Kryształowym Sercem” może być wyróżniony policjant pełniący służbę w jednostce Policji woj. kujawsko-pomorskiego, który wykonując obowiązki przyczynił się do uratowania życia i zdrowia innej osoby, a także wykazał się wyjątkową, prospołeczną postawą w niesieniu pomocy. ”Kryształowe Serce” przyznają wspólnie Komendant Wojewódzki Policji w Bydgoszczy oraz Przewodniczący Zarządu Wojewódzkiego NSZZ Policjantów woj. kujawsko-pomorskiego po zarekomendowaniu kandydatów przez Kapitułę składająca się z przedstawicieli Zarządu Wojewódzkiego NSZZ Policjantów woj. kujawsko-pomorskiego i Komendanta Wojewódzkiego Policji w Bydgoszczy.

W tym roku po raz pierwszy „Kryształowe Serca” trafiły do wielu funkcjonariuszy, ale nasi tucholscy policjanci są wzorem dla całego garnzonu:

• mł. asp. Wojciecha Galińskiego z Komendy Powiatowej Policji w Tucholi – w dniach 12.10.2012 r., 07.02.2014 r., 17.03.2015 r., 11.10.2016 r. i 15.10.2016 r.  zapobiegł próbom samobójczym, a 28.01.2016 r.  uratował życie mężczyźnie z zawałem serca,
  • asp. szt. Rafała Majnerta  z Komendy Powiatowej Policji w Tucholi – w dniach 08.03.2016 r. i 11.10.2016 r. przyczynił się do zapobieżenia próbom samobójczym,
  • sierż. szt. Artura Przymuszały z Komendy Powiatowej Policji w Tucholi – w dniach 18.08.2016 r. i 11.10.2016 r. zapobiegł próbom samobójczym,
  • sierż. szt. Andrzeja Roska z Komendy Powiatowej Policji w Tucholi – w dniach 18.08.2016 r. i 15.09.2017 r. zapobiegł próbom samobójczym,

Uhonorowani „Kryształowym Sercem” policjanci wyróżnienie odebrali z rąk Przewodniczącego Zarządu Wojewódzkiego Niezależnego Samorządnego Związku Zawodowego Policjantów woj. kujawsko-pomorskiego mł. insp. Piotra Kujawy oraz Pierwszego Zastępcy Komendanta Wojewódzkiego Policji w Bydgoszczy insp. Mirosława Elszkowskiego. Podczas uroczystości słowa gratulacji, a także podziękowań policjanci usłyszeli także od Kapelana kujawsko-pomorskich policjantów Księdza Prałata Stanisława Kotowskiego.

Dla nas to żadne zaskoczenie, służą, bronią i chronią, współczesna POLICJA to już inna bajka, również w Tucholi. Gratulujemy!

kujawsko-pomorska.policja.gov.pl
\Autor: podinsp. Monika Chlebicz