Do kompletu brakuje nam już tylko „kosmicznej wsi”

A tak właściwie to już ją mamy, odkąd w Gostycynie zafundowano lokalnej szkole astrobazę, jednak pozostałe wsie brzmią bardziej prozaicznie; chlebowa, kwiatowa, ptasia, kolejowa, grzybowa itd.

Okazuje się, że przed szansą staną kolejne wsie,  a to za sprawą zaproszenia…

Serdecznie zapraszamy do udziału w konferencji nt. rozwijania idei oraz wzmacniania działań wiosek tematycznych w Polsce – „Wioska tematyczna – wieś z pomysłem – pomysł na wieś”, która odbędzie się 24 września 2014 r. o godz. 11.00 w Zajeździe Fojutowo w gminie Tuchola.

Wioski tematyczne – czyli wsie z motywem przewodnim na rozwój – to innowacyjny sposób na ożywienie gospodarki wiejskiej oraz zapewnienie mieszkańcom wsi alternatywnych dochodów. Oferta wsi tematycznych, budowana na bazie zasobów przyrodniczych, kulturowych i historycznych danej miejscowości, przyczynia się do zwiększenia liczby turystów na terenach wiejskich oraz integruje mieszkańców wsi.

Uczestnicy konferencji dowiedzą się jak tworzyć markę miejscowości i lokalnych produktów, jak rozwijać kompetencje i umiejętności osób zaangażowanych w tworzenie i rozwój wiosek tematycznych. Uzyskają informacje na temat możliwości pozyskania środków finansowych w ramach projektu na testowanie produktów oraz  budowania sieci wiosek tematycznych w Polsce.

Przedstawimy także zasady i warunki udziału w projekcie zainteresowanych organizacji pozarządowych.

Celem Programu Obywatele dla Demokracji jest wspieranie rozwoju społeczeństwa obywatelskiego i zwiększenie udziału organizacji pozarządowych w budowaniu sprawiedliwości społecznej, demokracji i zrównoważonego rozwój.

Udział w konferencji jest bezpłatny. Konferencja organizowana jest w ramach Programu Obywatele dla Demokracji. Kartę zgłoszenia uczestnictwa w konferencji prosimy przesłać do dnia 22 września 2014 roku mailowo: nida@nida.plwioskitematyczne@nida.pl lub pocztą: Nidzicka Fundacja Rozwoju NIDA, ul. Rzemieślnicza 3, 13-100 Nidzica.

DO POBRANIA:

– karta zgłoszenia na konferencję

– program konferencji
W imieniu organizatorów konferencji