Dr Michio Kaku w Toruniu

Znakomity amerykański fizyk, popularyzator nauki i futurolog dr Michio Kaku będzie gościł w Toruniu na zaproszenie Polskiej Fundacji Narodowej. 19 lutego, w dniu 546. rocznicy urodzin Mikołaja Kopernika, naukowiec wygłosi wykład w Centrum Kulturalno-Kongresowym Jordanki, odwiedzi również Wydział Fizyki, Astronomii i Informatyki Stosowanej UMK.

Głównym punktem wizyty dr. Michio Kaku w Toruniu będzie jego naukowy show, który 19 lutego o godz. 19:00 rozpocznie się w CKK Jordanki. Wstęp na wydarzenie jest bezpłatny, ale konieczna była wcześniejsza rejestracja (wszystkie miejsca zostały już zarezerwowane).

W programie pobytu naukowca w Toruniu znajdą się również akcenty uniwersyteckie. Dr Michio Kaku zwiedzi Centrum Astronomii UMK w Piwnicach, odwiedzi też Polski Optyczny Zegar Atomowy w Krajowym Laboratorium Fizyki Atomowej, Molekularnej i Optycznej w Instytucie Fizyki UMK. Spotka się ponadto z władzami Wydziału Fizyki, Astronomii i Informatyki Stosowanej UMK.

Dr Michio Kaku odwiedzi nasze miasto w ramach projektu 100×100, podczas którego Polska Fundacja Narodowa – z okazji 100. ocznicy odzyskania przez Polskę niepodległości – organizuje spotkania ze stoma znakomitościami z całego świata.

Oficjalna strona dr. Michio Kaku

Dr Michio Kaku znany jest nam głównie z programów telewizyjnych, stanowi też swoista wyrocznię w kwestiach istnienia życia w kosmosie. Z jego zdaniem liczą się także propagatorzy paranauk w tym ufologowie, rozsiani po całym świecie. Nasza kamera będzie obecna podczas wykładu szacownego gościa.