Zachęcamy do udziału w jubileuszowej – dziesiątej edycji Dnia Bałabuna, czyli Święta Kociewskiego Ziemniaka, które po raz kolejny zagości na dziedzińcu Zamku krzyżackiego w Świeciu.

Wystąpią:

• – Zespół Folklorystyczny Pieśni i Tańca „Psiotrowe Dziywuchy” z Morzeszczyna
  • – Orkiestra dęta OSP „Świekatowo”
  • – Chór CECYLIA z Bukowca
  • – Zespół „Świeckie Gzuby” ze Szkoły Podstawowej nr 7 w Świeciu
  • – Dzieci ze Spółdzielczego Ośrodka Kultury STOKROTKA w Świeciu
  • – zespół „Adrian Zasada Trio”

W programie konkursy ziemniaczane dla dzieci i dorosłych, oraz konkurs dla kół gospodyń wiejskich na najlepsze „ Ruskie pierogi”

W trakcie imprezy przewidziano bezpłatne zwiedzanie zamku dla dzieci i PDK – PLENEROWY DOM KULTURY OKSiR (warsztaty, malowanie twarzy).

Ponadto na odwiedzających czekają atrakcje płatne w postaci zjeżdżalni, trampolin i dmuchanego zamku.

Przewidujemy również prezentację różnych rodzajów ziemniaków przez pracowników instytutów hodowli ziemniaka oraz przygotowywania potraw z ziemniaków jak i prezentację różnych gatunków miodów i procesu ich pozyskiwania.

Istnieje także możliwość skosztowania potraw przygotowanych przez Koła Gospodyń Wiejskich Powiatu Świeckiego kupując bilet wejściowy do Zamku w Świeciu. A po skosztowaniu wszystkich smakołyków będzie można zbadać sobie poziom cukru we krwi oraz jej ciśnienie.
Odbędzie się również zbiórka elektrośmieci oraz pobór krwi.
Gwarantujemy udaną zabawę i rodzinną atmosferę.

Data: 09.09.2018

Godziny trwania imprezy: 14:00 – 19:00

Organizatorzy – Towarzystwo Miłośników Ziemi Świeckiej, Ośrodek Kultury Sportu i Rekreacji w Świeciu, Lokalna Grupa Działania Świecie, Zespół Parków Krajobrazowych Chełmińskiego i Nadwiślańskiego, Towarzystwo Przyjaciół Dolnej Wisły, Spółdzielczy Ośrodek Kultury Stokrotka, Spółdzielnia Mieszkaniowa w Świeciu, OSP „Ratownik”, Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych w Świeciu, Zespół Szkół Menedżerskich, Polskie Stowarzyszenie Diabetyków – Zarząd Miejsko – Powiatowy w Świeciu, Zarząd Powiatowy PCK w Świeciu, Przedsiębiorstwa Unieszkodliwiania Odpadów Eko-Wisła w Sulnówku, Sołectwo Gruczno, Koło Pszczelarzy w Świeciu.

Piknik organizowany dzięki finansowemu wsparciu Urzędu Miasta Świecia i Starostwa Świeckiego.

Mat. organizatora