Festiwal Smaków w Grucznie to cykliczna impreza, którą tucholanie znają doskonale. W tym roku będzie równie ciekawie, co w latach minionych.

Jak co roku każdy znajdzie coś dla siebie. Dlatego zapraszamy dzieci, ale i motocyklistów. Młodych i tych nieco starszych. Oprócz wystawców z tradycyjnym jadłem, będą też przedsięwzięcia dla znawców i … naukowców. Choćby to: Chrystkowo – konferencja „Kuchnia i historia: odkrywanie przeszłości i współczesne trendy kulinarne”, „Cuisine and history: discovering the past and present culinary trends”. Albo: „Innowacje w uprawie, przetwórstwie i wprowadzaniu na rynek pierwotnych form pszenic okrągłoziarnowej i perskiej o podwyższonej wartości odżywczej” program autorstwa konsorcjum „Pradawne ziarno”. Jak zwykle będzie można skosztować i kupić wyroby uznanych już producentów, ale także tych mniej znanych. Może ktoś zechce podpatrzeć mistrzów kuchni? Proszę bardzo – swą obecność zapowiedział Jan Kuroń – czytamy w witrynie organizatora.

Warto tam być!


(red.)

Fot. Jarosław Tarczykowski