Firma FX Energy sprawiła Gminie Kęsowo nie lada prezent!

Firma Fx Energy Poland Sp. z o.o. poszukująca na terenie Gminy Kęsowo gazu ziemnego przekazała kwotę 100 000 zł, na wykonanie remontu drogi powiatowej Kęsowo – Obrowo.

Dzięki tym środkom Zarząd Dróg Powiatowych w Tucholi zmodernizuje około 300 metrów bieżących na odcinku od wjazdu do miejsca poszukiwań Tuchola 4K w stronę miejscowości Obrowo.

To jeszcze nie koniec dobrych wiadomości z regionu.

wiertnia FX Energy

Koncern FX Energy poinformował, że do końca tego roku wykona jeszcze pięć odwiertów w poszukiwaniu gazu ziemnego w województwie wielkopolskim oraz w kujawsko – pomorskim.

Koncern FX Energy poinformował o najbliższych planach wiertniczych zaplanowanych na ten rok. W sierpniu na koncesji Pyzdry koncern zamierza rozpocząć prace wiertnicze na odwiercie Baraniec-1 oraz Karmin-1. Obecnie trwają prace związane z przygotowaniem wiertni. Odwierty zostaną wykonane w obrębie Lisewa, gdzie pod koniec zeszłego roku rozpoczęto wydobycie gazu ziemnego.

Wytypowano także dwie kolejne lokalizacje pod przyszłe wiercenia. Koncern rozważa wykonanie odwiertu w rejonie Przybysławia lub Miłosławia. Prace mogą rozpocząć się do końca tego roku. FX Energy zamierza w tym roku ukończyć wiercenie poziome na odwiercie Zaniemyśl – 3.

Prace wiertnicze  będą także kontynuowane w województwie kujawsko – pomorskim na koncesji Chojnice – Wilcze. Po zeszłorocznym odkryciu złóż gazu ziemnego na odwiercie Tuchola – 3K spółka ma już wyniki badań sejsmicznych. Dzięki nim zespół techniczny wytypował 6 potencjalnych lokalizacji pod wykonanie odwiertów. Spółka wybierze spośród nich dwa najbardziej obiecujące i jeszcze w tym roku wywierci otwory. Prace mają ruszyć we wrześniu.

Zdaniem Jerzego Maciołka, wiceprezesa spółki ds.  Międzynarodowych Poszukiwań, najważniejsze  prace obejmują odwierty w rejonie Tucholi. – Uważamy, że okrycie gazu ziemnego w pobliżu Tucholi jest wielką szansą dla tego obszaru. Wybraliśmy nowe lokalizacje i mamy nadzieję na dobre wyniki naszych badań na koncesji Chojnice – Wilcze, podobnie jak ma to miejsce na koncesji Pyzdry – uważa Maciołek.

FX Energy/Bartek Sawicki

Informacje nadesłane i potwierdzone.

__________________

Follow by Email