FX Energy podsumowuje prace wiertnicze w Polsce

wiertnia FX Energy

Amerykański koncern powoli kończy prace wiertnicze w miejscowości Tuchola w województwie Kujawsko – Pomorskim. Wyniki wykonanych badań pokazują obiecujące ilości gazu ziemnego nadającego się do eksploatacji. Koncern  równocześnie prowadzi prace wydobywcze w Wielkopolsce.

Koncern FX Energy poinformował o osiągnięciu podstawowej głębokości na odwiercie Tuchola 4K. Dotychczasowa głębokość to 2740 metrów. Koncern zamierza zbadać kolejną strefę odwiertu na głębokości kolejnych 70 metrów. Pozyskane dane wskazują na doskonałą porowatość oraz nasycenie gazu  na badanym odcinku.  Głębokość odwiertu na koncesji Chojnice-Wilcze ma osiągnąć docelowo poziom 3452 metrów. Prace nad odwiertem rozpoczęto pod koniec lutego. FX Energy wiąże duże nadzieje z tą koncesją. W minionym roku na w odwiercie Tuchola-3K odnotowano przepływy gazu na poziomie od 107 do 141 tysięcy metrów sześciennych na dobę.

To zmotywowało spółkę do podjęcia decyzji o rozpoczęciu kolejnych prac wiertniczych. Na zlecenie koncernu wykonano i poddano już interpretacji badania sejsmiczne 3D. Jest to element szerszego programu badań geofizycznych obejmujących 220 km kwadratowych koncesji Chojnice – Wilcze.

Równocześnie postępują prace na koncesji Pyzdry w Wielkopolsce. Trwa testowanie odwiertu Lisewo-2 pod kątem planowanej eksploatacji. Uruchomienie wydobycia przewidziane jest na trzeci kwartał tego roku. Jego wielkość jest szacowana na 85 tys. metrów sześciennych dziennie.

oilvoice/Bartek Sawicki