HISTORYCZNY POCHÓD BOROWIAKÓW W TUCHOLI – JUŻ W SOBOTĘ!

11 lipca 2015 r. o godz. 11.00 kolejny już raz ulicami Tucholi przemaszeruje Historyczny Pochód Borowiaków. Zapraszamy do udziału!!!

Pochod_Borowiakow_2015_-_trasa_przemarszu.JPGTurystów, mieszkańców Tucholi i innych zainteresowanych zapraszamy do oglądania tego barwnego widowiska łączącego zabawę i edukację regionalną! Wymarsz o godz. 11:00 z boiska przy Zespole Szkół Ogólnokształcących  w Tucholi, ul. Pocztowa 8A. Trasa Pochodu: ul. Karasiewicza, Świecka, Nowodworskiego, Podgórna, Rycerska, Chojnicka, plac Wolności, Szkolna, Ogrodowa, Park Zamkowy.

Od 12.00 w Parku Zamkowym Kiermasz Borowiacki, w programie:

– sygnały myśliwskie w wykonaniu uczestników 31. Międzynarodowego Festiwalu Muzyki Myśliwskiej i Wieżowej,

– Turniej Strzelecki o Miecze Grunwaldzkie – Strzelanie Królewskie (org. Kurkowe Bractwo Strzeleckie w Tucholi)

–  Piknik Militarny (org. Stowarzyszenie Miłośników Historii Borów Tucholskich „Historia i Pamięć”),

– występy: Reprezentacyjnej Orkiestry Dętej Lasów Państwowych działającej przy Technikum Leśnym w Tucholi, Orkiestry Dętej ze Śliwic, Orkiestry Dętej z Bysławia, „Frantówek Bysławskich”

–  pokaz walk i obyczajów rycerskich (Bractwo Rycerskie Herbu „Tur” z Chojnic, „Dąb Pomorza”).

–  przejażdżki bryczkami („GNIADOSZ” Stowarzyszenie Miłośników Koni i Zaprzęgów Konnych w Śliwicach).

A jak wyglądał pochód  w ubiegłym roku?

________________

Mat. nadesłane.