I stało się! „Czerwony samochód dla czerwonej planety”, Musk wystrzelił swoje auto w kosmos! (relacja filmowa)

Start Falcona Heavy to jedno z najbardziej oczekiwanych w ostatnich latach wydarzeń w branży kosmicznej. Okienko startowe wyznaczono na wtorkowy wieczór naszego czasu.

Czym jest Falcon Heavy? SpaceX reklamując tę rakietę nośną, zestawia ją z Saturnem V. Ten ostatni powstał z myślą o księżycowym programie Apollo i zabrał ludzi na Srebrny Glob. Falcon Heavy to dwustopniowa rakieta nośna o wysokości 70 m. Składa się z trzech rdzeni, które w sumie wyposażono w 27 silników Merlin.

Co obejrzymy?

Falcon Heavy odrywa się od Ziemi i mknie przed siebie. Najpierw “gubi” dwa boczne rdzenie (jak nazwała je firma). Wracają one na naziemne platformy. SpaceX ma doświadczenie z odzyskiwaniem pierwszych członów Falcona 9. Od grudnia 2015 r. udało się sprowadzić z powrotem ponad 20. Lądowały zarówno na stałym lądzie, jak i specjalnych barkach zlokalizowanych na oceanie. Dalsza część filmu pokazuje powrót i lądowanie środkowego “rdzenia” Falcona Heavy.

Przy okazji dziewiczego lotu FH, miliarder pozwoli sobie na zrealizowanie ekscentrycznego pragnienia. Wysłał właśnie w kosmos piękną, czerwoną Teslę Roadster ze Starmanem za kierownicą. Starman to manekin ubrany w kombinezon.

Tesla ma spędzić w głębokim kosmosie miliardy lat.