III Regionalne Forum Turystyki, czy dzięki niemu nasz powiat coś zyska?

W piątek (6 kwietnia) w Bydgoszczy odbędzie się III Regionalne Forum Turystyki pod honorowym patronatem marszałka Piotra Całbeckiego. Głównym punktem programu będzie giełda produktów turystycznych.

Cel forum to spotkanie z liderami turystyki przyjazdowej, głównie zagranicznej, i zachęcenie ich do korzystania z oferty turystycznej województwa kujawsko-pomorskiego. Chodzi też o wymianę informacji i inicjowanie współpracy wewnątrz regionalnej branży turystycznej. W spotkaniu wezmą udział przedstawiciele obiektów hotelarskich, atrakcji turystycznych oraz osoby związane z tworzeniem, komercjalizacją i sprzedażą produktów turystycznych.

Po raz pierwszy w programie forum znajdzie się Giełda Produktów Turystycznych czyli rozmowy handlowe z przedstawicielami 15 biur zrzeszonych w Forum Turystyki Przyjazdowej przy Polskiej Organizacji Turystycznej. Zaplanowano także wykład na temat wprowadzania produktów turystycznych na rynek, prezentacje laureatów Certyfikatu i Złotego Certyfikatu Polskiej Organizacji Turystycznej z 2017 r. (bydgoskie Muzeum Mydła i Historii Brudu oraz toruńskie Żywe Muzeum Piernika), a także bieżących inicjatyw turystycznych Kujaw i Pomorza. Specjalnie na tę okazję Kujawsko-Pomorska Organizacja Turystyczna przygotowała też katalog ofert turystycznych 2018/2019. W ramach forum touroperatorzy wezmą też udział w dwudniowej (7-8 kwietnia) wizycie studyjnej. Zwiedzą Bydgoszcz, Toruń, Ciechocinek, Inowrocław, Bory Tucholskie oraz Dolinę Dolnej Wisły.

Organizatorami forum są Kujawsko-Pomorska Organizacja Turystyczna oraz bydgoski oddział Polskiej Izby Turystyki. Partnerami strategicznymi są Urząd Marszałkowski Województwa Kujawsko-Pomorskiego oraz Miasto Bydgoszcz. Spotkanie odbędzie się w Hotelu Holiday Inn w Bydgoszczy.

kujawsko-pomorskie.pl