Inauguracja NOWEGO ROKU AKADEMICKIEGO w tucholskiej WSZŚ oraz nowa propozycja studiów

I stało się, właśnie dzisiaj odbyła się inauguracja nowego roku akademickiego.

Uroczystość rozpoczęła się od 14:30 od uroczystego przemarszu do kościoła pw. Bożego Ciała w Tucholi.   Następnie  uczestnicy przemarszu wyruszyli do Tucholskiego Ośrodka Kultury w Tucholi ulicami Świecką, ks. Wryczy, wzdłuż Placu Wolności , a następnie Rzeźnicką wprost do Tucholskiego Ośrodka Kultury.

Tam odbyły się główne uroczystości, po których nastał czas na… poczęstunek.

***

Wyższa Szkoła Zarządzania Środowiskiem w Tucholi otworzyła nowy kierunek – EKOTURYSTYKA ZDROWOTNA.

Utworzenie  kierunku  jest efektem szeroko zakrojonej analizy struktury socjoekonomicznej oraz rynku pracy województwa kujawsko-pomorskiego (w szczególności obszaru Borów Tucholskich), konsultacji z władzami samorządowymi i organizacjami turystycznymi.

EKOTURYSTYKA ZDROWOTNA to 3,5-letnie studia I stopnia o profilu praktycznym. Absolwenci kierunku EKOTURYSTYKA ZDROWOTNA będą merytorycznie i praktycznie przygotowani do pracy w sektorze lokalnych usług turystycznych, nakierowanych na obsługę osób o różnym stopniu niepełnosprawności. Zdobędą wiedzę interdyscyplinarną z zakresu nauk społecznych, przyrodniczych, medycznych i nauk o zdrowiu oraz nauk o kulturze fizycznej. Wiedza ta pozwoli na prowadzenie wielokierunkowego bądź specjalistycznego rodzinnego gospodarstwa ekoturystycznego, prawidłową organizację różnorodnych form wypoczynku, a także środowiskową działalność paramedyczną – pracę opiekuńczą adresowaną zwłaszcza do osób starszych. Ponadto absolwenci kierunku EKOTURYSTYKA ZDROWOTNA uzyskają umiejętności w zakresie prowadzenia własnej działalności gospodarczej i zarządzania turystyką.

Działalność związana z tradycyjnie pojętą agroturystyką, połączona z podstawową wiedzą paramedyczną – dietetyką, opieką środowiskową i paliatywną, organizacją czasu wolnego podopiecznych w różnym wieku i z wielorakimi dysfunkcjami, to przyszłość na rynku usług związanych z turystyką wiejską.

Trzeba przyznać, że uczelnia zmierza w bardzo dobrym kierunku, stawiając na turystykę w Borach Tucholskich, uznano wreszcie, że to szansa dla tego regionu i istnieje silna potrzeba pozyskania specjalistów tej branży. Nasza uczelnia to umożliwi! Teraz władze powiatu muszą wymyślić, jak zatrzymać absolwentów i zachęcić ich do pracy w opłotkach.

Na pdst. wszs.tuchola.pl