Informacja w złym guście, wprost z Urzędu Marszałkowskiego w Toruniu – TUCHOLSKA OFICYNA KULTURALNA I SPOŁECZNA / TOKiS – PRESS

Informacja w złym guście, wprost z Urzędu Marszałkowskiego w Toruniu

Przedwyborcze szaleństwo powoli zaczyna nas zalewać ze wszystkich stron. Oczywistym mechanizmem przeciwników nowej władzy w Polsce jest samoobrona, poprzez doszukiwanie się zasług na ewentualną przyszłość, kiedy obecni umiłowani przywódcy trafią przed oblicze Temidy? Bo jak inaczej można wytłumaczyć kolejny zabieg PR-owy, tym razem w na szczytach władzy samorządowej? Przenosimy się do Torunia.

W opublikowanym przez .kujawsko-pomorskie.pl artykule pt. Kanclerz Merkel bywała na Pojezierzu Brodnickim dowiadujemy się o tym, że:

Czy jedna z najbardziej wpływowych osób w Europie, niemiecka kanclerz Angela Merkel może mieć jakieś związki z naszym regionem? Okazuje się, że tak. Na zrobionym w 1989 roku zdjęciu pozuje z mężem i polską koleżanką z letniego obozu dla młodych pracowników nauki w należącym do Uniwersytetu Mikołaja Kopernika ośrodku wypoczynkowym nad jeziorem Bachotek w powiecie brodnickim. Marszałek Piotr Całbecki przekazał jej tę fotografię za pośrednictwem premiera Saksonii-Anhalt Reinera Haseloffa.

Zdjęcie w Bachotku zrobił Bogumił Jeziorski, obecnie profesor chemii kwantowej, członek Polskiej Akademii Nauk i wykładowca na Uniwersytecie Warszawskim. Obok przyszłej kanclerz są na nim jej mąż, także chemik kwantowy, prof. Joachom Sauer, oraz żona autora zdjęcia prof. Małgorzata Jeziorska, specjalizująca się w tej samej dyscyplinie naukowej (obecnie, podobnie jak jej małżonek, pracownik naukowy i dydaktyczny Uniwersytetu Warszawskiego). Angela Merkel, po uzyskaniu w 1986 doktoratu z fizyki, pracowała wówczas w jednym z instytutów naukowych byłej NRD.

Na prośbę marszałka Piotra Całbeckiego fotografię sprzed prawie 30 lat przekazał jej wizytujący w ubiegłym tygodniu nasz region premier Saksonii-Anhalt Reiner Haseloff.

Angela Merkel,krótki życiorys.

Angela Dorothea Merkel z domu Kasner (ur. 17 lipca 1954 w Hamburgu) – niemiecka fizyk, polityk, od 2000 przewodnicząca Unii Chrześcijańsko-Demokratycznej, od 2005 kanclerz Niemiec (niem. Bundeskanzlerin). Posłanka do niemieckiego parlamentu (Bundestagu) z powiatu Vorpommern-Rügen w kraju związkowym Meklemburgia-Pomorze Przednie.

Według czasopisma „Forbes” była najbardziej wpływową kobietą świata (2011); Człowiek Roku tygodnika „Time” (2015).

Rodzina, młodość i wykształcenie

Angela Merkel pochodzi z rodziny o częściowo polskich korzeniach. Dziadek Merkel ze strony ojca, Ludwik Marian Kaźmierczak (1896–1959), pochodził z Poznania i był nieślubnym dzieckiem Anny Kaźmierczak i Ludwika Wojciechowskiego. W 1915 roku został zmobilizowany do armii niemieckiej i walczył przeciw Francji. Następnie w nieznanych okolicznościach znalazł się po drugiej stronie frontu. Służył w armii gen. Józefa Hallera. Po kapitulacji Niemiec znalazł się w Polsce, możliwe że kontynuował szlak bojowy armii Hallera w walkach przeciw Ukraińcom i bolszewikom. Po wojnie (przed 1923 r.) wyjechał z narzeczoną do Berlina, a w 1930 roku zdecydował się na zmianę nazwiska rodziny na Kasner. Jego syn, a ojciec Angeli Merkel, Horst Kasner (ur. 6 sierpnia 1926 w Berlinie, zm. 2 września 2011), był pastorem kościoła luterańskiego, a matka, Herlind z d. Jentzsch (ur. 8 lipca 1928 w Gdańsku), nauczycielką łaciny i angielskiego. Dziadkowie Merkel i jej matka do 1936 roku mieszkali w Elblągu, a następnie przeprowadzili się do Hamburga.

Angela Merkel dorastała w Niemieckiej Republice Demokratycznej (NRD), mieszkała w Templinie, dokąd rodzina przeprowadziła się z zachodnioniemieckiego Hamburga w kilka miesięcy po jej urodzeniu. Przeprowadzka nastąpiła ze względu na objęcie przez ojca parafii w NRD. Jako pastor pracował on w Templinie do śmierci w 2011 roku. Sama Merkel po ukończeniu szkoły średniej w Templinie udała się do Lipska, gdzie studiowała fizykę (1973–1978). Następnie w latach 1978–1990 pracowała w Centralnym Instytucie Chemii Fizycznej Akademii Nauk NRD (Zentralinstitut für physikalische Chemie der Akademie der Wissenschaften der DDR). W 1986 r. uzyskała doktorat z chemii fizycznej.

Kariera polityczna

W młodości Angela Merkel należała do komunistycznej organizacji Wolna Młodzież Niemiecka (FDJ), gdzie w latach 80. pełniła funkcję sekretarza ds. agitacji i propagandy. W 1989 po upadku Muru Berlińskiego zaangażowała się w powstający ruch demokratyczny. Pod koniec 1989 Merkel dołączyła się do nowej partii „Demokratischer Aufbruch” (Demokratyczny Przełom). Po pierwszych demokratycznych wyborach w NRD pełniła funkcję zastępcy rzecznika rządu Lothara de Maizière’a. Po zjednoczeniu Niemiec w październiku 1990 i wyborach ogólnoniemieckich została deputowaną do Bundestagu oraz ministrem do spraw kobiet i młodzieży w rządzie Helmuta Kohla. W 1994 r. została ministrem środowiska, ochrony zasobów naturalnych i bezpieczeństwa jądrowego.

Kariera w CDU

Kiedy Helmut Kohl przegrał wybory w 1998, Merkel zajmowała stanowisko sekretarza generalnego CDU. W wyniku skandalu finansowego, który wybuchł wewnątrz partii, wielu prominentnych polityków CDU zostało skompromitowanych, przede wszystkim były kanclerz Kohl oraz ówczesny przewodniczący CDU Wolfgang Schäuble. Merkel oficjalnie skrytykowała swojego byłego szefa Helmuta Kohla i zastąpiła Schäublego na stanowisku lidera CDU, zostając jednocześnie w 2000 pierwszą kobietą na tym stanowisku. 30 maja 2005 została kandydatką CDU i CSU na stanowisko kanclerza Niemiec.

Kanclerz Niemiec

We wrześniu 2005 CDU pod jej przewodnictwem wraz z CSU wygrała wybory parlamentarne w Niemczech. Po długich negocjacjach z socjaldemokratyczną SPD 9 października 2005 uzgodniono utworzenie wielkiej koalicji partii CDU/CSU-SPD. Stanowisko kanclerza Niemiec przypadło Angeli Merkel, która została pierwszą w Niemczech kobietą na tym stanowisku. 22 listopada 2005 Bundestag zatwierdził Merkel na stanowisku kanclerza Niemiec.

W 2009 roku ponownie wygrała wybory parlamentarne. Tym razem lepszy wynik wyborczy pozwolił jej zastąpić wielką koalicję koalicją z FDP.

W 2013 po raz trzeci wygrała wybory parlamentarne. Jednak wskutek porażki w wyborach jej partnera koalicyjnego (FDP) ponownie zawiązała koalicję z SPD (tzw. wielką koalicję).

Merkel jest porównywana często do byłej premier Wielkiej Brytanii Margaret Thatcher (obie są uznawane za silne kobiety-polityków) i z tego powodu nazywana jest Żelazną Dziewczynką (Kanclerz Kohl zwykł mawiać o Merkel w formie das Mädchen – dziewczynka) lub po prostu Angie (przydomek nadała jej niemiecka prasa). Angela Merkel po zaprzysiężeniu na kanclerza, wstawiła do swego gabinetu portret carycy Katarzyny II pochodzącej z Pomorza (ze Szczecina), rejonu, z którym Angela Merkel jest szczególnie związana.

Polityka europejska

Angela Merkel na kongresie EPP w Warszawie, 2009

W 2007 poparła inicjatywę Nicolasa Sarkozy’ego polegającą na powołaniu „rady starszych” Unii Europejskiej Przemawiając podczas obchodów 50. rocznicy powstania Związku Wypędzonych poparła ideę budowy Centrum przeciwko Wypędzeniom.

Życie prywatne

W 1977 poślubiła studenta fizyki Ulricha Merkela. Małżeństwo to zakończyło się rozwodem w 1982. Jej drugi mąż to profesor chemii kwantowej Joachim Sauer, który rzadko angażuje się w życie publiczne. Angela Merkel nie ma dzieci, ale jej mąż Joachim Sauer ma dwóch dorosłych synów.

Mówi biegle po angielsku i rosyjsku. W młodości planowała karierę łyżwiarki figurowej.

****

Czasami w pewnych sprawach lepiej milczeć, zwłaszcza, kiedy nadmierne eksponowanie pewnych osób, niesie za sobą wyłącznie kontrowersje, a w skrajnych przypadkach, ukryty antypolonizm.

Źródła:

kujawsko-pomorskie.pl

Tytuły doktora honoris causa nadane przez Politechnikę Wrocławską. portal.pwr.wroc.pl. [dostęp 23 lutego 2011].

wikipedia.org/