Jak ściągnąć Ukraińców do naszego regionu? Stworzyć im dogodne połączenie lotnicze – TUCHOLSKA OFICYNA KULTURALNA I SPOŁECZNA / TOKiS – PRESS

Rząd w dalszym ciągu niczego się nie nauczył, zamiast stworzyć pracodawcom dogodne warunki do zwiększania płac, woli aby młodzi Polacy wyjeżdżali z Polski w poszukiwaniu godziwie płatnej pracy. Ich miejsce zajmują obcokrajowcy, stanowiący ryzyko i to pod każdym względem. Osobliwie, najliczniejszą grupę stanowią nieobliczalni Ukraińcy, z którymi już są kłopoty, a których w naszym województwie nie brakuje.

Teraz w naszym regionie ich liczba powiększy się, dzięki dogodnemu połączeniu lotniczemu, którym chwali się pan Marszałek. Czy to chęć przypodobania się obecnej władzy, czy też są inne powody, bo jakoś argument dotyczący naszych kontaktów biznesowych z Ukrainą, jest mało przekonujący.

Loty z Bydgoszczy do Kijowa to nowa oferta Polskich Linii Lotniczych LOT i szansa na przekroczenie liczby 400 tysięcy odprawianych pasażerów rocznie dla naszego regionalnego Portu Lotniczego. O dobrze rokującej teraźniejszości i przyszłości bydgoskiego lotniska rozmawiali 19 kwietnia z dziennikarzami marszałek Piotr Całbecki i prezes spółki zarządzającej portem Tomasz Moraczewski.

Pierwszy kwartał tego roku był dla Portu Lotniczego w Bydgoszczy najlepszym w historii. W ciągu pierwszych trzech miesięcy 2018 skorzystało z niego ponad 75 tysięcy pasażerów, o 25 proc. więcej niż w analogicznym okresie ubiegłego roku.

– Informacja o rosnącej liczbie pasażerów jest tym, na co od dawna, jako główny udziałowiec portu, czekamy. Biorąc pod uwagę uruchamianą obecnie nową linię wschodnią, która powinna się cieszyć dużym zainteresowaniem, jestem przekonany, że ten trend się utrzyma. Tym bardziej, że utrzymane scodzienne loty do Frankfurtu, jednego z głównych lotnisk przesiadkowych Europy –  podkreśla marszałek Piotr Całbecki.

Loty do Kijowa to drugi po uruchomionych w ubiegłym roku lotach do Lwowa kierunek ukraiński. Samoloty w barwach LOT-u, zabierające na pokład 112 pasażerów Embraery E175, będą latać z Kijowa do Bydgoszczy i z Bydgoszczy do Kijowa od 2 sierpnia, dwa razy w tygodniu, w poniedziałki i piątki. Wylot z Bydgoszczy o 5.10, lądowanie w stolicy Ukrainy o 8.00, po godzinie pięćdziesiąt. Start z Kijowa o 23.40, przylot do Bydgoszczy o 1.40. Bilety, dostępne na portalu www.lot.com i w biurach podróży, od 205 złotych w obie strony.

– Trzeba pamiętać, że wiele firm województwa kujawsko-pomorskiego prowadzi swoje interesy na Ukrainie, a ich przedstawiciele regularnie odwiedzają Kijów biznesowo. Teraz będą mogli  dotrzeć tam bezpośrednio z Bydgoszczy w niespełna dwie godziny. Nowe połączenie to także dobra wiadomość dla przybywających do nas licznie gości z Ukrainy –  mówi prezes portu Tomasz Moraczewski.

Port Lotniczy Bydgoszcz oferuje obecnie bezpośrednie połączenia do Frankfurtu i Londynu (codziennie), Birmingham (3 razy w tygodniu) oraz Glasgow, Dublina, Düsseldorfu i Lwowa (2 razy w tygodniu). Od maja zapowiadane są wakacyjnie kierunki czarterowe.

W konferencji prasowej na bydgoskim lotnisku uczestniczył także Adrian Kubicki z PLL LOT.

kujawsko-pomorskie.pl