Jeden kroczek w stronę realizacji tucholskiej obwodnicy dokonał się… chyba

I choć do pełni szczęścia pozostało ich jeszcze około miliona, warto odnotować cóż takiego się zmieniło w projekcie marzeń. Przewodniczący stowarzyszenia S.O.S. dla Tucholi, pan Stanisław Welter, przysłał nam interesującą informację w której czytamy…

Zarząd Dróg Wojewódzkich w Bydgoszczy ogłosił że dokonał wybory najkorzystniejszej oferty w sprawie wykonania koncepcji dla obwodnicy (obejścia) Tucholi w ciągu drogi wojewódzkiej nr. 240. Najkorzystniejszą ofertę złożyła firma VEGMAR Jakuba Krawczyk z Piaseczna, za kwotę 129765 zł. Umowa na wykonanie usługi miała zostać podpisana 18 listopada 2013 r. Firma ma przedstawić najdalej do 30 listopada 2015 r. zaakceptowane i uzgodnione ( w tym z Ochroną Środowiska) trzy warianty obejścia Tucholi (łącznie z Rudzkim Mostem). W tej sytuacji powinno dojść do jak najszybszego spotkania Wykonawcy z „zespołem roboczym” w składzie jak w czerwcu 2013 r. w siedzibie ZDW w Bydgoszczy, gdzie się odbyła pierwsza narada. – napisał pan Stanisław Welter.
pod lupąTeraz zastanawiamy się nad ważną kwestią, czy rzeczywiście umowa została ostatecznie podpisana wczoraj? Zakładamy, że tak się stało. Ponieważ w Polsce prawo ma wiele oblicz, musimy uwzględnić fakt, że firma, która zwyciężyła jest najtańszą. Z doświadczenia wiemy, że wykonanie prac ‚tanio” oznacza wyłącznie jedno – brak solidności. Mieliśmy tego dowody i to wielokrotnie.
Przyjrzyjmy się zatem firmie VEGMAR nieco bliżej…

Firma Vegmar istnieje na rynku od 2008 roku. Właścicielem firmy jest Jakub Krawczyk (ur. 1976), absolwent Politechniki Warszawskiej, kierunek: inżynieria lądowa, projektant z wieloletnim doświadczeniem w branży drogowej, zdobytym w polskich i zagranicznych biurach projektowych. Posiada uprawnienia do projektowania w specjalności drogowej bez ograniczeń. Jest członkiem Mazowieckiej Okręgowej Izby Inżynierów Budownictwa.

Jego życiowa dewiza to „Chcieć to móc”, a jego pasje to rodzina, góry i Skandynawia. No cóż, kiedy kasuje się ponad sto tysięcy złotych za samo opracowanie inwestycji, można spełnić wiele marzeń.

Idźmy dalej, poznajmy profil działania firmy, inaczej, co jest jej specjalnością.

Oferujemy Państwu profesjonalne usługi w zakresie inżynierii drogowej i komunikacyjnej.

Usługi projektowe:

• projekty w zakresie branży drogowej,
  • projekty w zakresie odwodnienia terenów,
  • projekty branży sanitarnej w zakresie sieci wod-kan, projekty branży elektrycznej w zakresie oświetlenia i likwidacji kolizji,
  • operaty wodnoprawne,
  • karty informacyjne o przedsięwzięciu do uzyskania decyzji środowiskowej,
  • projekty stałej oraz czasowej organizacji ruchu,
  • kosztorysowanie robót budowlanych.

Usługi doradcze:

• uczestnictwo w imieniu inwestora w procedurach mających na celu uzyskanie decyzji administracyjnych umożliwiających realizację inwestycji,
  • analizy ekonomiczne inwestycji drogowych, pełnienie funkcji inspektora nadzoru inwestorskiego, doradztwo w zakresie utrzymania dróg,
  • doradztwo w sprawie rozwiązań zamiennych dla rozwiązań drogowych.

Usługi wykonawcze:

• współpraca z firmami wykonującymi roboty drogowe takie jak stabilizacja gruntów, podbudów, nawierzchni asfaltowych oraz prace brukarskie.

Badania laboratoryjne i terenowe:

• badania gruntu i stanu istniejącej nawierzchni,
  • odwierty badawcze w nawierzchniach drogowych,
  • badania ugięć metodą Benkelmana,
  • ocena stanu nawierzchni,
  • pomiary ruchu.

Koordynatorem wszystkich prac jest właściciel firmy, mgr inż. Jakub Krawczyk.

Świetnie, wiemy czym zajmuje się firma i kto jest odpowiedzialnym za „produkt”. Czas sprawdzić referencje firmy…

Jest ich sporo, my poznajmy kilka z nich.

Wszystko wydaje się być w porządku, jednak zastanawia fakt, że w dziale aktualności napotykamy absolutną… pustkę, to samo w dziale „realizacje”, cóż takiego się dzieje? czyżby firma od jakiegoś czasu nie otrzymywała zleceń? Jeżeli tak, to dlaczego?

Wchodzimy do największej wywiadowni świata – Facebooka i błyskawicznie odnajdujemy poszukiwaną firmę. Ostatni interesujący wpis to..

Nasze biuro ciągle się rozwija i na przekór złym nastrojom i coraz krótszym dniom mamy dobre informacje
Nasze biuro będzie realizowało projekt:
Koncepcja budowy obwodnicy m. Tucholi wraz z uzyskaniem ostatecznej decyzji o środowiskowych uwarunkowaniach realizacji inwestycji.
Mamy nadzieję, że nie tylko my mamy dobry początek tygodnia

Sprawdzamy wszelkie dostępne informacje w światowej sieci, wszystko wydaje się być w należytym porządku. Skoro tak, pozostaje wyłącznie jedno… droga firmo Vegmar, nie schrzańcie tego i dobrze wsłuchajcie się w głosy TUCHOLAN!