Jubileusz Regionalnej Dyrekcji Lasów Państwowych

Marszałek Piotr Całbecki oraz przewodniczący sejmiku Ryszard Bober uczestniczyli w dzisiejszym (2 lutego) uroczystym spotkaniu z okazji 90. rocznicy utworzenia Regionalnej Dyrekcji Lasów Państwowych w Toruniu. Instytucja administruje ponad 430 tysiącami hektarów państwowych obszarów leśnych w województwie.
– Lasy to bezcenna wartość dla ludzkości i całej planety. Wszyscy na co dzień korzystamy z ich bogactw. Ich przyszłość leży w naszych rękach, dlatego musimy mądrze nimi gospodarować, właściwie je chronić i korzystać z nich odpowiedzialnie – mówi marszałek Piotr Całbecki.

Regionalna Dyrekcja Lasów Państwowych w Toruniu powstała 1 lutego 1925 roku, a jej pierwszym dyrektorem był Teofil Lorkiewicz. Główne kompleksy leśne zlokalizowane są wzdłuż Wisły, Noteci, Brdy i Drwęcy. Wśród nich wielkością wyróżniają się Bory Tucholskie, Puszcza Bydgoska, lasy Pojezierza Brodnickiego i lasy gostynińsko-włocławskie. Dyrekcja w Toruniu nadzoruje 27 nadleśnictw.

Zasoby leśne Kujaw i Pomorza sukcesywnie rosną. Leśnicy Regionalnej Dyrekcji Lasów Państwowych w Toruniu z wyprzedzeniem zrealizowali – zaplanowany do 2020 roku – Krajowy Program Zwiększania Lesistości, zalesiając ponad 8 tysięcy hektarów dodatkowych gruntów. Co roku odnawiają w regionie ponad 3 tysiące hektarów lasów, co stanowi odpowiednik ponad 4 tysięcy boisk piłkarskich.

W lasach zarządzanych przez toruńską dyrekcję pozyskuje się rocznie ponad 2 miliony metrów sześciennych drewna. W nadleśnictwach pracę znajduje niemal 1,3 tysiąca osób, ponad 1,8 tysiąca pracuje w zakładach usług leśnych. Kolejne tysiące – w firmach celulozowo-papierniczych i drzewno-meblarskich.
Obchody 90. rocznicy utworzenia Regionalnej Dyrekcji Lasów Państwowych w Toruniu odbywają się dzisiaj (2 lutego) w Hotelu Copernicus w Toruniu. Podczas uroczystości marszałek przekazał na ręce dyrektora Janusza Kaczmarka ikonę z wizerunkiem patrona leśników św. Jana Gwalberta. Przewodniczący sejmiku województwa Ryszard Bober wręczył pamiątkowy odlew głowicy laski przewodniczącego sejmiku.
_________________________
Fot. Tymoteusz Tymiński.