Jubileuszowy Złaz Harcerstwa Kujaw i Pomorza

Blisko 2,5 tysiąca harcerzy z całego regionu weźmie udział w Jubileuszowym Złazie Harcerstwa Kujaw i Pomorza, który odbędzie się w sobotę (14 kwietnia) w Toruniu. To jedno z najważniejszych spotkań w ramach obchodów Roku Harcerstwa Kujawsko-Pomorskiego. Na wydarzenie zaprasza marszałek Piotr Całbecki.

– Podczas wielkiego harcerskiego złazu uczcimy 100. rocznicę odzyskania przez Polskę niepodległości, będziemy też świętować rocznicę powstania harcerstwa na naszych ziemiach. Zainaugurujemy również publiczną zbiórkę pieniędzy na budowę pomnika Pamięci Ofiar Zbrodni Pomorskiej 1939, w którą zaangażowali się harcerze – mówi marszałek Piotr Całbecki.

Sobotni Jubileuszowy Złaz Harcerstwa Kujaw i Pomorza będzie największym spotkaniem harcerzy z terenu województwa kujawsko-pomorskiego oraz ich gości. Udział w wydarzeniu weźmie blisko 2,5 tysiąca harcerzy ze Związku Harcerstwa Polskiego, Związku Harcerstwa Rzeczypospolitej oraz innych organizacji harcerskich. Cel to integracja harcerzy z różnych organizacji i części regionu oraz uczczenie 100. rocznicy powstania pierwszych drużyn na terenie województwa. W organizacji złazu wspiera finansowo harcerzy samorząd województwa. Ostatnim wydarzeniem o podobnej skali był toruński międzynarodowy zlot harcerzy i skautów Wicek 2013 (więcej).

Impreza rozpocznie się o godzinie 11 apelem przed nową siedzibą Hufca ZHP Toruń w przy Pl. Św. Katarzyny 9 w Toruniu, podczas którego marszałek Piotr Całbecki przekaże harcerzom chusty w barwach województwa. Odbędzie się też oficjalna inauguracja zbiórki środków na budowę pomnika Pamięci Ofiar Zbrodni Pomorskiej 1939. Druhny i druhowie z regionu oraz Chorągwi Gdańskiej ZHP odbiorą puszki na datki oraz identyfikatory. Pierwsza kwesta z udziałem marszałka i harcerzy rozpocznie się na toruńskiej Starówce tuż po apelu (więcej o projekcie budowy pomnika).

Do godziny 14 zaplanowano grę miejską, podczas której 150 partoli: zuchy (6-10 lat), harcerze (10-13 lat), harcerze starsi (13-16 lat) i wędrownicy (16-19 lat) przemierzą toruńską Starówkę w poszukiwaniu miejsc zaznaczonych na fotografiach. Kulminacją złazu będzie spotkanie w Centrum Targowym Park w Toruniu. Około godziny 15.50 zapłonie symboliczne ognisko i rozpocznie się koncert harcerskich zespołów. Marszałek Piotr Całbecki oraz przewodniczący sejmiku Ryszard Bober wręczą przedstawicielom hufców pamiątkowe dyplomy oraz nagrody dla najlepszych partoli uczestniczących w grze miejskiej. Po występie harcerskiego zespołu „Wołosatki” złaz zakończy harcerski krąg z udziałem wszystkich uczestników i gości.

W regionie obchodzimy właśnie Rok Harcerstwa Kujawsko-Pomorskiego. W programie obchodów znalazło się wiele interesujących propozycji, adresowanych nie tylko do harcerek i harcerzy – więcej.

kujawsko-pomorskie.pl