Karagen, czyli…, co zawiera śmietana?

Karagen − rodzaj polisacharydów ekstrahowanych z czerwonych wodorostów zawierających w swej strukturze liczne grupy siarczanowe .

Stanowią surowiec spożywczy używany do wytwarzania galaret i żeli. W jego skład wchodzi przede wszystkim śluz którego głównym składnikiem jest karagenina, a także inne polisacharydy i niewielkie ilości jodu oraz bromu. Karagen odznacza się dużą aktywnością biologiczną (jest m.in. immunostymulatorem). Surowcem do produkcji karagenu jest chrząstnica kędzierzawa, krasnorost określany potocznie jako mech irlandzki (Chondrus crispus).

Symbol karagenu jako dodatku do żywności to E407.

Tyle dobrych wiadomości.

Wiemy już, że nie czytamy etykiet artykułów spożywczych. Zażeramy się słodyczami z Biedronki i innych dyskontów, nie zdając sobie sprawy ile świństwa przyjmuje nasz organizm. Owe kumulują się w organizmie i efekt jest powszechnie znany, zmierzą się z nim lekarze z tucholskiego szpitala, lub… grabarz.

Dzisiaj do kompletu dojdzie nam substancja o której większość z nas nawet nie słyszała, a szkoda, bo można ją znaleźć w różnych artykułach spożywczych. Substancja ta zagęszcza i stabilizuje zawiesiny oraz emulsje. Jest on używany m.in. w celu zmniejszenia sedymentacji kakao, mleka skondensowanego oraz innych napojów. Karagen jest stosowany również jako czynnik żelujący przy wyrobie dżemów i deserów o zmniejszonej zawartości cukru. Roztwory zawierające powyżej 3% karageniny tworzą po oziębieniu żele, które po lekkim ogrzaniu przechodzą w stan płynny. Surowiec ma znaczenie również w lecznictwie jako środek śluzowy, powlekający i osłaniający, również jako emulgator i środek spęczniający w preparatyce farmaceutycznej.

Karagen, czyli E 407 używa się do zagęszczenia w przemyśle spożywczym i dodawany jest m.in. do wędlin, konserw, mleka w proszku, lodów, śmietanki kulinarnej, dżemów, galaretek, niektórych wyrobów cukierniczych, koncentratów napojów, serków twarogowych, napoi mlecznych, czy margaryny niskotłuszczowej. Jest to środek wykorzystywany w przemyśle i to w sposób całkowicie legalny, a kto wydał zgodę na jego powszechne użycie?

Któryś ze współczesnych doktorów Mengele.

10 lat temu na łamach magazynów medycznych znalazły się badania prof. Joanne Tobacman, która po przeglądzie kilkudziesięciu badań dotyczących wpływu karagenu na organizm człowieka doszła do wniosku, że powoduje m.in. zapalenia jelit, owrzodzenia, guzy, a także nowotwory.

Podobnego zdania jest także Międzynarodowa Agencja Badania Raka (IARC), która uważa, że E 407 powoduje owrzodzenia i nowotwory złośliwe. Wprawdzie do produktów spożywczych stosuje się karagen natywny, czyli nieszkodliwy, ale według IARC w połączeniu z bakteriami, procesami przetwórczymi i sokiem żołądkowym jest już szkodliwy.

Co ciekawe do produkcji karagenu używane są także pestycydy.

Czytaj etykiety, bo przez własną głupotę zabijasz na raty siebie i swoją rodzinę!


(mrf.)

Wikipedia

http://supernowosci24.pl