Kocioł Festival i GOK Cekcyn serdecznie zapraszają na niedzielny wieczór

Kocioł Festival i GOK Cekcyn serdecznie zapraszają na niedzielny wieczór jazzowy w Gminnym Ośrodku Kultury w Cekcynie na scenie GOK wystąpi kwartet JAZĄBU. Za naszym pośrednictwem zaproszenie przekazuje Pan Michał Ziółkowski.[Przyp. RED.]

JAZĄBU, to nazwa nowa na muzycznej scenie, ale nazwiska członków zespołu powinny być już dobrze znane fanom jazzu. Skład zespołu stanowią znane i uznane nazwiska na polskiej scenie jazzowej szczególnie związane są ze sceną jassową.

Trębacz: Wojciech Jachna (m. in.: Sing Sing Penelope, Contemporary Noise Quintet/Sextet, Innercity Ensemble),
Saksofonista Tomasz Glazik (m. in.: Contemporary Noise Quintet/Sextet, Kult, Kazik Staszewski, El Dupa),
Gitarzysta: Marek Kądziela (m. in.: K.R.A.N., OffQuartet, Hunger Pangs)
Perkusista: Jacek Buhl (m. in.: Trytony, Variété).

Szczególnie cieszę się, że po latach przerwy, że po latach przerwy udało nam się zaprosić do Cekcyna pochodzącego z Cekcyna Tomasza Glazika – obecnie członka zespołu KULT, wcześniej koncertował w Cekcynie z zespołem Conterporay Noise Sextet – były to niezapomniane koncerty dla cekcyńskiej publiczności oraz dla muzyków.

Sala Gminnego Ośrodka Kultury na ten czas zmieniła się atmosferą i muzyką na najlepsze sale koncertowe na świecie – mam nadzieję, że podobnie będzie i tym razem, choć muzyka trochę inna, czas też inny, jak i twórczość naszych wykonawców bardzo ewaluowała, natomiast pozostaje nam gwarancja uczty muzycznej. Muzycy są związani z Cekcynem – pierwsza sesja fotograficzna zespołu JAZĄBU miała miejsce na terenie gminy Cekcyn.
Kwartet zagra materiał ze swojego debiutanckiego albumu o nazwie Łódź Kosmiczna Muzyka zespołu to przede wszystkim swobodna, zbudowana wokół jazzu improwizacja, której niespieszne tempo i oszczędność dźwięków pozwalają muzyce wybrzmieć i stworzyć fascynującą przestrzeń. Wiele tu barw i nieoczywistych ścieżek, a dźwiękowe poszukiwania nurzają się w psychodelicznej otoczce zgrabnie łączącej się ze spuścizną sceny yassowej.

Jak mówi Wojciech Jachna – lider zespołu: „JAZĄBU to wielopokoleniowy projekt, muzyków z Łodzi, Bydgoszczy i Warszawy. Na razie tajemnicą poliszynela jest, ile w ich muzyce jest jazzu, a ile zębów…Jedno jest pewne – zęby muzycy zjedli na graniu muzyki… A Państwo będą zadowoleni, Panie i Panowie – JAZĄBU i Łódź Kosmiczna!”

W imieniu swoim, pozostałych organizatorów i muzyków zapraszam wszystkich na ten niesamowicie zapowiadający się wieczór z albumem Łódź Kosmiczna i zespołem JAZĄBU.

Niedziela godzina 20 sta, sala Gminnego Ośrodka Kultury w Cekcynie, Wstęp Wolny.

Mamy też prośbę do uczestników, jak prawie zawsze podczas naszych koncertów będziemy prosić o wsparcie finansowe organizacji koncertu podczas jego trwania, także przy tej okazji o takie wsparcie proszę, bez tego wsparcia nie bylibyśmy w stanie realizować tego typu projektów muzycznych w Cekcynie.
Do zobaczenia w niedzielę !!!

Michał Ziółkowski

Fot. BAZA