Krótkie dzieje sztandaru NSZZ „Solidarność” z Tucholi

Sztandar NSZZ „Solidarność” w Tucholi powstał w roku 1981. Inicjatywę jeszcze jesienią 1980 r. podjęła śp. Stanisława Betyna – członek Zarządu Oddziału NSZZ „Solidarność” w Tucholi.

rewers_TUCHOLA.jpg

Związkiem w Tucholi kierowali wówczas śp. Wiesław Kalisz – Przewodniczący i Jan Czupryniak – wiceprzewodniczący. Sztandar wyhaftowały, nieżyjące już dzisiaj, działaczki Solidarności, hafciarki tucholskie – wspomniana Stanisława Betyna oraz nauczycielka p. Helena Grabkowska. Latem 1981 roku Sztandar poświęcił ks. kan. dr Kazimierz Janiszewski, proboszcz parafii p.w. Bożego Ciała w Tucholi. Zaraz po wprowadzeniu stanu wojennego sztandar przejęła Służba Bezpieczeństwa z zamiarem spalenia go. W jakiś sposób udało się wynieść sztandar i przekazać księdzu Zenonowi Żmijewskiemu, wówczas wikaremu parafii p.w. Bożego Ciała w Tucholi (dzisiaj proboszcz parafii Niepokalanego Poczęcia Najświętszej Maryi Panny w Pokrzydowie, Diecezja Toruńska). Ksiądz Zenon przechował Sztandar do roku 1989.

___________________

Mat. solidarnosc.org.pl