Kujawsko-Pomorskie po raz pierwszy na EXPO w Mediolanie

Kujawsko-Pomorskie znalazło się w wybranej grupie regionów które mają możliwość promowania się po raz drugi w polskim pawilonie na Expo w Mediolanie. Będziemy tam obecni przez cały tydzień, począwszy od najbliższego poniedziałku (17 sierpnia).

Na Światowej Wystawie Expo Mediolan 2015 prezentuje się 150 krajów, ekspozycje nawiązują do wiodącego tematu, którym jest „Wyżywienie planety, energia dla życia”. Ta wielka globalna impreza rozpoczęła się w maju i zakończy w październiku. Już w pierwszych dwóch miesiącach odwiedziło ją ponad 6 milionów Włochów i gości z całego świata. Swój pierwszy tydzień na wystawie mieliśmy w czerwcu.

– Postawiliśmy wówczas na najbardziej nośne i posiadające duży potencjał promocyjny marki Kujaw i Pomorza, chwaląc się przede wszystkim Ciechocinkiem i Inowrocławiem, naszymi solankowymi kurortami, historycznymi pamiątkami związanymi z Mikołajem Kopernikiem, niepowtarzalnymi kulinariami i związanym z regionem międzynarodowym festiwalem filmowym Camerimage – przypomina marszałek Piotr Całbecki. Uzupełnieniem były wystawy artystycznych fotografii z najpiękniejszymi kujawsko-pomorskimi krajobrazami.

Tygodnie regionalne w polskim pawilonie rozpoczęły się w lipcu i zakończą na początku września. Na zaproszenie Polskiej Organizacji Turystycznej w Mediolanie prezentowały się już Małopolska, Podlaskie, Lubelskie i Świętokrzyskie, obecnie trwa tydzień Dolnego Śląska, a po nas będą miały jeszcze swoje dni gminy nadmorskie i Warszawa.

Kujawsko-Pomorskie, które pokaże się gościom Expo od 17 do 23 sierpnia, nawiąże przekazem promocyjnym do opowieści o jabłku, będącej motywem przewodnim naszej ekspozycji narodowej. Nasze propozycje dla odwiedzających skupią się na turystyce uzdrowiskowej, miejskiej, przyrodniczej i kulinarnej.

_____________________

kujawsko-pomorskie.pl