LGD proponują – wsparcie dla lokalnych firm, warsztaty, szkolenia

Przedstawiciele rządu poinformowali, że  Polska więcej do unijnej kasy wpłaci, niż z niej dostanie. To pierwsza oficjalna deklaracja, że Polska jest płatnikiem netto Unii Europejskiej. Nieoficjalne źródła wskazują jednak, że nasz kraj już od dawna dopłaca do UE miliardy. Jednak kogo to obchodzi…

Urząd Marszałkowski zaprasza do skorzystania z oferty Lokalnych Grup Działania: składania wniosków o wsparcie ze środków unijnych, konsultacji i szkoleń.  LGD to 28 partnerstw, tworzonych przez mieszkańców, organizacje pozarządowe i samorządy. Swoje inicjatywy aktywizujące mieszkańców realizują z udziałem środków europejskich, przekazanych im dzięki instrumentowi ,,Rozwój Lokalny Kierowany przez Społeczność” (RLKS).

– Dzięki RLKS do dyspozycji Lokalnych Grup Działania trafiło około pół miliarda złotych i narzędzia na wykorzystanie tej kwoty. Jesteśmy jedynym polskim regionem, który zastosował ten instrument w tak dużej skali – zarówno na terenach wiejskich, jak i w miastach. Środki te zasilą publiczną infrastrukturę, wesprą lokalną przedsiębiorczość i aktywizację społeczno-zawodową mieszkańców – przypomina marszałek Piotr Całbecki.

W ramach RLKS Lokalne Grupy Działania dysponują środkami z:

• Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich,
  • Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Kujawsko-Pomorskiego,
  • Programu Operacyjnego Rybactwo i Morze.

W najbliższym czasie z ich wykorzystaniem organizują:

• nabory wniosków

Stowarzyszenie Lokalna Grupa Działania Czarnoziem na Soli do 5 marca przyjmuje wnioski o wsparcie w dwóch konkursach:

– na budowę bądź przebudowę infrastruktury turystycznej i rekreacyjnej na obszarze LSR do 2023 roku – pojedynczy wnioskodawca może liczyć na refundację kosztów wykonanych prac w wysokości od 50 do 300 tysięcy złotych. Limit środków w ramach tego naboru wynosi ponad 964 tysiące złotych,

– na tworzenie inkubatorów przetwórstwa lokalnego produktów rolnych – minimalna kwota wsparcia dla wnioskodawcy to 50 tysięcy złotych, maksymalna wysokość dofinansowania nie może przekroczyć 500 tysięcy złotych. W ramach tego konkursu rozdysponowane zostanie pół miliona złotych.

Więcej informacji na stronie LGD.

• szkolenia, spotkania informacyjne, poradnictwo

Lokalna Grupa Działania „Partnerstwo dla Krajny i Pałuk” zaprasza na dwudniowe warsztaty „Od pomysłu do projektu” na temat reguł i zasad budowania projektów oraz tworzenia biznesplanu. Warsztaty adresowane są do osób planujących założyć firmę lub podmiotów prowadzących działalność gospodarczą. Chętni mogą zgłaszać do 13 lutego, warsztaty odbędą się w biurze LGD w Nakle nad Notecią w dwóch terminach:15 lutego i
1 marca. Więcej informacji tutaj.

Lokalna Grupa Działania Czarnoziem na Soli zaprasza przedstawicieli organizacji pozarządowych z terenu powiatu włocławskiego na spotkania informacyjne. Będą one poświęcone dwóm projektom grantowym  pn. ,,Realizacja przedsięwzięć edukacyjnych, kulturalnych oraz integracyjnych do roku 2023” oraz ,,Opracowanie publikacji oraz materiałów informacyjno-promocyjnych do 2023 roku”. Spotkania odbędą się 13 i 14 lutego, więcej na ten temat tutaj.

• inna aktywność

Stowarzyszenie Lokalna Grupa Działania Dorzecza Zgłowiączki zaprasza do udziału
w warsztatach decoupage. Warsztaty odbędą 26 i 27 lutego w Boniewie (powiat włocławski). Skierowane są do mieszkańców z obszaru LGD, w szczególności do osób zagrożonych osób zagrożonych ubóstwem lub wykluczeniem społecznym. Więcej informacji na stronie LGD.

kujawsko-pomorskie.pl