Lokalna kampania informacyjno – edukacyjna „Przeciwko przemocy” – TUCHOLSKA OFICYNA KULTURALNA I SPOŁECZNA / TOKiS – PRESS

Lokalna kampania informacyjno – edukacyjna „Przeciwko przemocy”

W gminie Tuchola rusza kampania informacyjno- edukacyjna „Przeciwko przemocy” wpisująca się w działania w ramach Programu Przeciwdziałania Przemocy w Rodzinie i Ochrony Ofiar Przemocy w Rodzinie na lata 2013 – 2017.

Głównym celem kampanii jest upowszechnienie wśród lokalnej społeczności informacji o instytucjach działających na terenie naszej gminy świadczących pomoc osobom dotkniętym zjawiskiem przemocy. Do mieszkańców trafią informatory oraz ulotki.

Do pracowników oświaty trafi przewodnik „Postępowanie w związku z wystąpieniem przemocy wobec dziecka”, natomiast do pracowników ochrony zdrowia przewodnik „Postępowanie w związku z wystąpieniem przemocy w rodzinie. Przewodniki stanowią kompendium wiedzy o przemocy w rodzinie wobec dorosłych i dzieci oraz sposobach jej diagnozowania i reagowania na to zjawisko. Są narzędziem ułatwiającym realizację procedury Niebieskie Karty w przypadku podejrzenia przemocy w rodzinie.

Dla rodziców potrzebujących wsparcia zorganizowane zostaną warsztaty rozwijające kompetencje rodzicielskie. Takie formy edukacyjne służą wzmocnieniu opiekuńczych i wychowawczych kompetencji rodziców.

___________________

tuchola.pl