Mieszkańcy gminy Gostycyn mogą być dumni, Izba Pamięci Zabytków w W. Mędromierzu popłynęła na falach eteru lokalnej stacji radiowej!

Motocykle, auta, rowery, radia, żelazka z duszą, a nawet stare stolarskie narzędzia można podziwiać w niezwykłym miejscu stworzonym przez historyka – amatora – pana Zbigniewa Brzuchalskiego, którego odwiedził dzisiaj z mikrofonem red. Michał Słobodzian z Radia PiK. Ten pomysł zaowocował kolejnym tematem w audycji  z cyklu: REGIONALNY PUNKT WIDZENIA, którą wyemitowano dzisiaj, o godzinie 9:00 rano.

Z naszego archiwum…

Wielki Mędromierz, jedna z kilku wiosek tematycznych – MIODOWA. Jak sama nazwa wskazuje, specjalnością mieszkańców jest bartnictwo. I rzeczywiście, ilość pasiek budzi szacunek i podziw, zwłaszcza teraz, kiedy świat ma problemy z utrzymaniem pszczelich rodzin. Jednak Wielki Mędromierz może poszczycić się doprawdy niezwykłym obiektem – Izbą Pamięci Zabytków.

Jakimś dziwnym trafem obowiązują również i inne nazwy: muzeum, Izba Tradycji,  w tym przypadku każda jest trafioną, ponieważ przebogata ekspozycja utwierdza nas w przekonaniu, że tak właściwie, mamy do czynienia z muzeum, o formule nieco innej, niż znane nam dotychczas.

Kustoszem i właścicielem Izby jest pan Zbigniew Brzuchalski, znany kolekcjoner, pasjonat motoryzacji lub bardziej ogólnie – historyk z zamiłowania.

Od wielu lat związany z pojazdami. Osobliwie, upodobał sobie jednoślady i konsekwentnie, od lat je gromadzi z kapitalnym skutkiem. Pieczołowicie restauruje je i doprowadza do…, nie wahajmy się użyć tego słowa, do stanu fabrycznego. Pasjonat starej motoryzacji? Jak najbardziej, a swoją pasją potrafi zarażać, jak nikt. W przeszłości był czynnym zawodnikiem, posiadał licencję i odnosił sukcesy. Bardzo chętnie opowiada o swojej przeszłości. Nie sposób oderwać się od tych opowieści.

Kilka lat temu, wraz ze swoją córką, podjęli decyzję i napisali projekt o dofinansowanie, którego efektem jest powstanie pięknej Izby Pamięci, z której zarówno Wielki Mędromierz, jak i gmina Gostycyn, mogą być dumne.

Prowadzący audycję,  bardzo sprawnie prześledził losy twórcy i współtwórców Izby, ale przepięknie i nieoczekiwanie rozwinął wątek „filmowy”, przy okazji podziwiania jednego z projektorów kinowych, który można obejrzeć w królestwie Pana Zbigniewa. Okazało się, że wiele lat temu, kiedy istniało w Tucholi kino „Mir”(później „Sokół”, kino ostatecznie przestało istnieć na skutek pożaru, na początku lutego 2001 roku), pan Zbigniew był  jednym z pracowników zacnej „instytucji”.  Jego przygoda z kinem sięga jeszcze głębiej, nasz bohater wspomina dawne czasy, kiedy istniały i świetnie prosperowały tzw. kina objazdowe. To właśnie wtedy słynnymi były „Nyski” z projektorami filmowymi, które odwiedzały polskie wsie, jedną z nich jeździł nie kto inny, a właśnie pan Zbyszek niosą radość lokalnym społecznościom.

Kawał dobrej publicystyki na falach uznanego radia, z lokalnym bohaterem / pasjonatem w roli głównej.

Turysto! Zapamiętaj! W. Mędromierz w pięknie położonej gminie Gostycyn w POWIECIE TUCHOLSKIM, koniecznie poznaj Izbę Pamięci Zabytków i jej niezwykłego Kustosza. Gwarantujemy 120% zadowolenia z poznania tego miejsca.

WYSŁUCHAJ AUDYCJI

(mrf.)