Milionowa inwestycja w mleczarni w Chojnicach

Chojnice mogą już wkrótce stać się największym wytwórcą sera Salami w Polsce. W tutejszej mleczarni ruszyła właśnie nowoczesna linia produkcyjna o wydajności blisko 1000 ton miesięcznie. Wartość przeprowadzonych w niej inwestycji to 26 mln zł.

W ostatnich dwóch latach chojnicka mleczarnia przeszła prawdziwą rewolucję. IMG_4838.JPGZaczęło się od nawiązania współpracy ze Spółdzielczą Mleczarnią Spomlek z Radzynia Podlaskiego, a następnie połączenia z nią dawnej OSM Chojnice. Zmianą kluczową dla przyszłości stała się decyzja, że zakład będzie specjalizować się w produkcji serów dojrzewających (żółtych). Dzięki przeprowadzonym w związku z tym inwestycjom, będzie mógł przetwarzać 300 tys. litrów mleka na dobę, co da 900 ten sera miesięcznie. Wcześniej było to zaledwie ok. 120 tys. litrów.

– Najważniejszym elementem odmienionego oblicza zakładu jest nowa linia produkcyjna, stworzona od podstaw z myślą o naszych potrzebach. Będzie wytwarzać, przede wszystkim, ser Salami w kształcie walca, ale może zostać też „przezbrojona” tak, aby powstawały na niej sery Gouda w postaci bloków. Taka elastyczność pozwoli optymalnie wykorzystać mleko skupowane od naszych dostawców. Dążymy jednak do tego, aby być największym w Polsce producentem Salami – mówi Damian Kożuch, dyrektor SM Spomlek oddział Chojnice.

IMG_4848.JPGTen gatunek sera, chociaż znany konsumentom, jest przez nich niedoceniany. Ambicją Spomleku jest zmienić ten stan, dlatego działania firmy przebiegają dwukierunkowo. Obok rozbudowy swoich mocy przerobowych (w Salami specjalizuje się też oddział w Parczewie na Lubelszczyźnie), inwestuje też w kampanię marketingową. Przypomina w niej, że kilogram dobrego sera powstaje aż z 10 litrów mleka. Głównym bohaterem reklam jest właśnie Salami oferowany pod marką Serenada.

– Tak wielki wzrost mocy produkcyjnych w Chojnicach to dla całej spółdzielni poważne wyzwanie rynkowe. Przygotowywaliśmy się na nie przez ostatnie dwa lata, pomimo niekorzystnych tendencji na polskim i światowym rynku mleczarskim. Zarówno skala nakładów, jak i nasza długoterminowa strategia dla chojnickiej mleczarni wskazują, że mocno wierzymy w Salami oraz w możliwość rozwoju naszej współpracy z rolnikami z Pomorza, Kujaw i Kaszub – podkreśla Edward Bajko, prezes SM Spomlek.

Wartość inwestycji związanych bezpośrednio i pośrednio z nową linią serowarską pracującą w trybie ciągłym to 26 mln zł. Zastąpi ona stare urządzenia, które wymagały dużego wysiłku fizycznego od pracowników. Teraz produkcja będzie w pełni zautomatyzowana, a serowarzy skoncentrują się na kontroli przebiegu procesu technologicznego, co ułatwi im system komputerowy. Zwolnień pracowników spółdzielnia nie przewiduje, bo docelowo wzrośnie ilość warzonego sera.

IMG_4839.JPG

– Nowoczesna automatyka daje nam możliwość rejestracji i archiwizacji wszystkich parametrów, dzięki czemu możemy dogłębnie analizować proces produkcyjny. Ma to ogromny wpływ na bezpieczeństwo produktów i stabilność walorów sera – wyjaśnia Damian Kożuch. – Dodatkowo praca staje się łatwiejsza. Do tej pory musieliśmy zawsze mieć na zmianie przynajmniej dwóch mężczyzn do wykonywania zadań wymagających siły fizycznej. Dzisiaj te osoby sprawują nadzór nad urządzeniami. Pracownicy zostali przeszkoleni, zdobyli nowe umiejętności, zatem nie ma obaw o redukcję zatrudnienia. Natomiast gdy linia będzie już pracować na 100 proc. mocy, będziemy potrzebować nowych osób.

Zdecydowana większość Salami powstającego w Chojnicach oferowana będzie w całej Polsce pod marką Serenada. Jednak spółdzielnia zdecydowała, że zachowa lokalną markę „Nasz salami”, do której przez lata przywiązało się wielu konsumentów z regionu.

Inwestycje towarzyszące nowej linii serowarskiej:

•             W całości przebudowano instalację odbioru mleka. Wyposażona jest ona w nowoczesne pompy o dużej wydajności, a system próżniowy daje nam gwarancję sprawnego i szybkiego odbioru mleka z autocystern. Każdy ze zbiorników ma 60 m sześć. pojemności.

•             Wstawiono nową linię pasteryzująco-wirującą do obróbki termicznej surowca. Jej przepustowość została dopasowana do wydajności linii serowarskiej, dzięki czemu zakładowi nie grożą przestoje.

•             Dokupiono zbiorniki magazynowe na mleko.

•             Wstawiono nową instalację wirująco-pasteryzującą do serwatki, a instalację  do zagęszczania serwatki  zastąpiono instalacją odwróconej osmozy  dostosowaną do przepustowości warzelni. Ta zamiana spowodowała znaczne zmniejszenie odprowadzanego ładunku ścieków do zakładowej oczyszczalni.

•             Nowa wentylacja mechaniczna zapewniła właściwy mikroklimat na warzelni.

•             Nowoczesna stacja centralnego mycia (CIP) zapewniła utrzymanie higieny nowych instalacji przy zmniejszonym zapotrzebowaniu na środki chemiczne, co dodatnio wpłynie na pracę oczyszczalni.

 

Dwa lata po połączeniu

Chojnice w faktach i liczbach

Dostawcy mleka

1.            Skup mleka w oddziale w porównaniu 2013 do 2014 roku wzrósł o 14 proc. do ponad 35 mln litrów.

2.            Od września 2013 roku, czyli od połączenia OSM Chojnice z SM Spomlek, dostawcy otrzymują za mleko jedną z najwyższych stawek w regionie.

3.            10 dostawców przystąpiło w tym roku do projektu „Zdrowa krowa”.

„Zdrowa Krowa” jest programem skierowanym do hodowców bydła mlecznego. Jego głównym założeniem jest poprawa stanu zdrowia bydła mlecznego i ekonomiki produkcji, podnoszenie kwalifikacji rolników oraz upowszechnianie najnowszych osiągnięć naukowych w zakresie produkcji mleka. Pomysłodawca akcji – Spółdzielcza Mleczarnia Spomlek z Radzynia Podlaskiego – wspierana jest naukowo przez Instytut Weterynaryjny Państwowy Instytut Badawczy w Puławach oraz Szkołę Główną Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, a partnerem merytorycznym programu jest również Polska Federacja Hodowców Bydła i Producentów Mleka.

4.            Gospodarstwa uczestniczą w „Programie kazeinowym”, w ramach którego wypłacane są specjalne premie dla rolników, którzy oddają do nas mleko z najwyższą wartością kazeiny. Nasi instruktorzy i doradcy staraj się zachęcać dostawców do pracy w gospodarstwie celem podnoszenia zawartości kazeiny w mleku, dzięki czemu wzrasta ilość sera otrzymywana z takiej samej ilości mleka.

 

Pracownicy

1.            Średnia płaca w sierpniu 2013 wynosiła 2543 zł

Średnia płaca na koniec maja 2015 roku – 2960 zł – wzrost o ponad 400 zł

Podwyżki otrzymali prawie wszyscy pracownicy (nie objęły one zaledwie sześciu osób, w tym trzech, które są zatrudnione od 1 kwietnia 2015 r.).

2.            13 osób bierze od października 2014 roku udział w kursie z języka angielskiego finansowanego przez spółdzielnię.

3.            W 2014 r. 26 osób uczestniczyło w szkoleniach finansowanych przez pracodawcę. Do połowy  2015 r. swoje kwalifikacje w ten sposób podniosło kolejnych 25 osób.

***

Spółdzielcza Mleczarnia Spomlek z Radzynia Podlaskiego jest jednym z największych polskich producentów sera żółtego. W 2014 r. wyprodukowała blisko 22 000 ton serów typu holenderskiego i szwajcarskiego.

Spółdzielnia znana jest przede wszystkim, jako producent specjalizujący się w wytwarzaniu serów szlachetnych, wprowadzający na polski rynek nowe gatunki. Jako pierwsza w Polsce zaoferowała ser z oczkami (Radamer) oraz ser długo dojrzewający (Bursztyn). Oprócz kilku gatunków serów żółtych, produkuje m.in. artykuły proszkowane (mleko, maślanka i serwatka), masło. Są one wytwarzane w czterech lokalizacjach: w głównym zakładzie produkcyjnym w Radzyniu Podlaskim oraz w oddziałach w Parczewie, Chojnicach i Młynarach (okolice Elbląga).

SM Spomlek to ponad 100 lat tradycji spółdzielczości na ziemiach Polesia. Obecnie należy do ponad 1800 udziałowców, wśród których ponad 1300 osób to rolnicy indywidualni – dostawcy, a ponad 500 to pracownicy spółdzielni. Celem spółdzielni jest zarówno osiąganie optymalnych wyników finansowych, jak i zapewnienie możliwie najwyższych stawek za mleko o jak najwyższej jakości. Rocznie przerabia ponad 300 mln litrów mleka krowiego.

_______________________ 

Aneta Mostowiec

Mat. fot. nadesłane