Minął weekend pełen atrakcji!

Dni Borów Tucholskich powoli rozkręcają się, za nami są już pierwsze koncerty, imprezy masowe, a to dopiero wstęp do tego, co się zbliża. Miniony weekend był wyjątkowy, wszyscy spragnieni rozrywek powinni poczuć się usatysfakcjonowani.

Wszystko zaczęło się 7 lipca w piątek, bo od godz. 9:00 na parkingu przy tucholskim rynku odbył się coroczny  Jarmark Staroci – gratka zwłaszcza dla kolekcjonerów. Zrobiliśmy sporo filmów poświęconych kolekcjonerom, są do odszukania w naszym kanale telewizyjnym.

.

O godz. 11:00 nastąpiło uroczyste otwarcie Wystawy Sztuki Ludowej Borów Tucholskich w Muzeum Borów Tucholskich, coś dla amatorów rękodzieła, chcących podziwiać piękno prac borowiackich artystów.

A w sobotę (8 lipca) mieliśmy aż trzy świetne imprezy: „Dekel do borowiackiej grapy” ( 15:00), Historyczny Pochód Borowiaków zapoczątkowany przez byłą panią starostę – Dorotę Gromowską (16:00) oraz Piknik Militarny organizowany przez naszych przyjaciół ze Stowarzyszenia „Historia i pamięć” pod dowództwem niezmordowanego prezesa Zbigniewa Kabata..

Warto też wspomnieć o tym, że również w sobotę odbył się słynny przejazd pojazdów zabytkowych po Borach Tucholskich, którego organizatorami byli pasjonaci starej motoryzacji „Dragon” z Tucholi. Trasa była długa i wynosiła ponad 70 kilometrów!

A w niedzielę  od godz. 10:00 w Parku Zamkowym w Tucholi królowały pojazdy retro to drugi dzień imprezy motoryzacyjnej zorganizowanej przez wspomniane wcześniej stowarzyszenie – XVI Wystawa Pojazdów Zabytkowych.

A od 16:00 w Amfiteatrze Leśnym w Tucholi Rudzkim Moście rozpocząl się koncert galowy laureatów XXIII Ogólnopolskiego Festiwalu Piosenki Religijnej Bory Tucholskie 2017.

W tym roku gwiazdą wieczoru był Mariusz Kalaga. Teraz, czekamy cierpliwie na kolejny weekend, będzie równie atrakcyjnie?

Sprawdźmy…

Wykorzystano mat. TOKiS – PRESS i mat. tuchola.pl