Na co wybrać się do kina? 303. BITWA O ANGLIĘ

Nareszcie jest! Historia polskiego dywizjonu nie ograniczy się wyłącznie do brytyjskiego obrazu pt. „Bitwa o Anglię”, który każdy może przypomnieć sobie już dzisiaj. Nowy film do którego obejrzenia zachęcamy, jest zamkniętą historią poświęconą…, no dobrze, czas opowiedzieć coś bliżej.

Pełna rozmachu i emocjonujących podniebnych walk superprodukcja opowiadająca niesamowitą historię Dywizjonu 303 imienia Tadeusza Kościuszki – legendarnych polskich lotników, którzy stali się najskuteczniejszymi pilotami podczas bitwy o Anglię w czasie II wojny światowej. W międzynarodowej obsadzie, obok Marcina Dorocińskiego („Jack Strong”, „Pitbull. Ostatni pies”) i Filipa Pławiaka („Listy do M. 3”), wystąpili również: gwiazda kultowego serialu „Gra o tron” – Iwan Rheon oraz syn Mela Gibsona – Milo Gibson (znany m.in. z nagrodzonego dwoma Oscarami obrazu „Przełęcz ocalonych”). Reżyserii podjął się David Blair –zdobywca nagród BAFTA i Emmy. Za efekty specjalne odpowiada firma Lipsync Post, mająca na swoim koncie pracę przy zagranicznych produkcjach z największymi hollywoodzkimi gwiazdami. Zdjęciami do filmu zajął się Piotr Śliskowski – wybitny operator, który pracował przy „Generale Nilu”, „80 milionach” i serialu „Czas honoru. Powstanie”.

Tradycyjnie, z od 17-tego sierpnia zapraszamy do bydgoskiego „Heliosa”.