Na dobę przed strajkiem. Symboliczny protest nauczycieli, rodzice mogą spać spokojnie

Pomimo szumnych, strajkowych zapewnień Związku Nauczycielstwa Polskiego, rodzice dzieci z naszej gminy i powiatu nie mają najmniejszych powodów do niepokoju.

Zacznijmy jednak od stanu na dzisiaj.

Piątkowe strajki rozpoczną się od godziny 7:30, a nie jak przekonuje szef związku, pan Sławomir Broniarz. Strajk potrwa do godziny 15:30, a w szczególnych przypadkach do 20-stej.

Strajk jest całkowicie legalny i nikt ze związkowców nie musi obawiać o jakichkolwiek ewentualnych „represji”. To nie te czasy i nie ten system, który pamiętamy (lub nie ) z przeszłości.

Największe poparcie dla akcji protestacyjnej ZNP ma w województwach:  pomorskim, śląskim, łódzkim, podkarpackim i mazowieckim. Kujawsko – Pomorskie, nie jest u szczytu tych statystyk. Dla informacji, jak twierdzi szef tucholskiego oddziału ZNP – pan Edmund Rząska np. Koronowo nie przewiduje żadnych protestów. A jak będzie u nas? Sprawa wydaje się być oczywistą.

Jak wynika ze słów Pana Burmistrza Tucholi w proteście, w naszej gminie, być może udział wezmą tylko trzy placówki. Skąd owo „być może”. Wszystko opiera się na referendum wśród nauczycieli, które czas jakiś temu się odbyło. Prócz tego, że anonimowe, wzięło w nim udział ponad 50% zainteresowanych. Innymi słowy, były podstawy, do tego, aby podjąć decyzję w sprawie protestu. Klamka zapadła. Jutro rano, pomiędzy godziną 7:00, a 7:30, wszystko się wyjaśni w chwili, gdy listę protestujących zapełnią lub nie, konkretne nazwiska uczestników. Około godziny 9:00 listy z poszczególnych, protestujących szkół, trafią na biurko tucholskiego oddziału ZNP.

Może się zdarzyć tak, że chętnych do protestu, zwyczajnie zabraknie. Takiej sytuacji nikt nie wyklucza, on sam (protest)może  w tym momencie przyjąć zupełnie inne ramy, czysto symboliczne – oplakatowanie, oflagowanie, ulotki.

Według obowiązującego prawa, opiekę dzieciom zapewnia dyrektor placówki. Nie ma więc najmniejszych powodów do obaw ze strony rodziców. Najprawdopodobniej, w  szkołach lekcje przebiegać będą bez większych zakłóceń. Z pewnością, nie będzie to dzień stracony.

Nie ma najmniejszych powodów do obaw, piątek będzie takim samym dniem, jak inne, no, może z drobnym wyjątkiem, będzie bardziej „kolorowym”.

cdn.