Nagrody Marszałka 2015

W ramach piętnastej edycji Nagród Marszałka Województwa Kujawsko-Pomorskiego wpłynęło ponad 130 zgłoszeń. To nasze najbardziej prestiżowe wyróżnienia, przyznawane za najwartościowsze dokonania w istotnych obszarach działalności publicznej i społecznej, profesjonalnej i biznesowej. Rozstrzygnięcie i uroczysta gala podczas czerwcowych obchodów Święta Województwa.

– Już po raz piętnasty uhonorujemy zasłużone osobistości z Kujaw i Pomorza, których dokonania służą rozwojowi regionu. Promujemy w ten sposób warte naśladowania, aktywne i odważne postawy osób reprezentujących różne obszary działalności – wyjaśnia marszałek Piotr Całbecki.

O najważniejsze doroczne wyróżnienia w regionie tradycyjnie mogą się ubiegać wybitne postaci i zespoły reprezentujące trzynaście dziedzin:

• gospodarka
  • fundusze unijne
  • rolnictwo i rozwój obszarów wiejskich
  • innowacyjne metody stosowane w zakresie rozwoju i promocji miast i obszarów wiejskich
  • nauka, badania naukowe i postęp techniczny
  • edukacja
  • kultura
  • ochrona zdrowia
  • sport
  • ochrona środowiska naturalnego
  • działalność społeczna i zaangażowania na rzecz drugiego człowieka
  • budowa społeczeństwa obywatelskiego
  • promocja województwa.

Kandydatury można było zgłaszać do 6 marca. Do Urzędu Marszałkowskiego napłynęło do tej pory ponad 130 wniosków. Najwięcej w kategorii kultura, sport  oraz działalność społeczna i zaangażowanie na rzecz drugiego człowieka. Rozstrzygnięcie i gala jak zwykle w czerwcu, podczas obchodów Święta Województwa. Regulamin konkursu tutaj.

Wśród zwycięzców ubiegłorocznej edycji znaleźli się między innymi zasłużeni w walce o demokratyczną Polskę wicemarszałek Senatu Jan Wyrowiński oraz senator Jan Rulewski. Nagrodę za całokształt działalności na rzecz bezpieczeństwa przyznano Oddziałowi Wojewódzkiemu Związku Ochotniczych Straży Pożarnych Województwa Kujawsko-Pomorskiego. Wyróżnienie specjalne – za budowę mostu drogowego im. gen. Elżbiety Zawackiej – otrzymała gmina miasta Toruń. Wśród nagrodzonych znaleźli się także m.in.: Fabryka Cukiernicza „Kopernik” SA w Toruniu; Centrum Kultury „Browar B” we Włocławku; ROTR spółdzielnia mleczarska w Rypinie; Centrum Popularyzacji Kosmosu „Planetarium” z Torunia; Maciej Figas, dyrektor Opera Nova w Bydgoszczy; Marek Czarnecki, prezes Związku Polskich Artystów Fotografików Okręgu Kujawsko-Pomorskiego, dr hab. n. med. Marzena Anna Lewandowska; Zygfryd Żurawski, prezes Regionalnego Towarzystwa Wioślarskiego „Bydgostia”; ks. Stanisław Majewski, proboszcz parafii pw. Miłosierdzia Bożego i św. Siostry Faustyny w Toruniu; PESA Bydgoszcz SA; Janina Ochojska  i Jurek Owsiak.

Informacje na temat laureatów poprzednich edycji tutaj.

___________________
kujawsko-pomorskie.pl