Nasi Przyjaciele ze SPOMLEK-u otworzyli kolejne kąciki zabaw!

Drewniane stoliki i krzesełka, kolorowe regały, mnóstwo zabawek i gier,  a wszystko to w ciepłych żółtych barwach Serenady – tak wyglądają kolejne dwa kąciki zabaw, które Mleczarnia Spomlek otworzyła w przychodniach zdrowia w Chojnicach, w ramach projektu „Serenada dla dzieci”.

„Serenada dla dzieci” to sztandarowa inicjatywa CSR mleczarni Spomlek. Pierwsze kąciki zabaw dla dzieci powstały w lutym w poradni przyszpitalnej w  Radzyniu Podlaskim i przychodni w Parczewie. Do końca tego roku mleczarnia planuje otworzyć w sumie 20 takich wyjątkowych przestrzeni dla najmłodszych
w całym kraju.

Cieszymy się, że nasz projekt stale się rozwija.Pomysł realizowania kącików zabaw w poradniach przyszpitalnych oraz przychodniach zdrowia znakomicie wpisuje się w naszą misję. Od początku działalności zależy nam na edukowaniu najmłodszych w zakresie zdrowego stylu życia. Pierwsze kąciki zorganizowaliśmy w miejscowościach, w których mamy zakłady produkcyjne i dostawców, ale w najbliższej przyszłości będziemy chcieli je otwierać również w innych miastach na terenie całej Polski.
– podkreśla
Aneta Mostowiec Rzecznik Mleczarni Spomlek
.

Nowe Serenadowe kąciki, które powstały w Niepublicznym Zakładzie Opieki Zdrowotnej „Eskulap” oraz Niepublicznym Zakładzie Opieki Zdrowotnej „Therapeutica” w Chojnicach wyróżniają się niebanalnym wyglądem oraz doskonałym wyposażeniem. Ciepła, energiczna żółta barwa mebli nawiązująca do kolorów marki Serenada sprawia, że dzieci z przyjemnością przebywają w tym miejscu, mając dostęp do wielu zabawek oraz materiałów dydaktycznych, takich jak kredki, kolorowanki, czy gry edukacyjne.

Wiemy, że małe dzieci najszybciej uczą się przez zabawę. Mamy świadomość, że wizyta u lekarza często wiąże się dla nich ze sporym stresem. Takie kąciki z dużą ilością materiałów edukacyjnych i zabawek nie tylko umilą im pobyt i czas oczekiwania na konsultacje, ale też pogłębią ich wiedzę na temat zdrowego odżywiania i znaczenia aktywności fizycznej, cona pewno zaprocentuje w ich dorosłym życiu.– dodaje Aneta Mostowiec.

Spółdzielcza Mleczarnia Spomlek z Radzynia Podlaskiego jest jednym z największych polskich producentów sera żółtego. Znana przede wszystkim jako mleczarnia specjalizująca się w tworzeniu serów szlachetnych, długodojrzewających, ręcznie pielęgnowanych. W 2017 roku Mleczarnia Spomlek wyprodukowała łącznie 23 tys. ton serów żółtych.

Firma, jako pierwsza w Polsce, zaoferowała ser z oczkami (Radamer), ser długodojrzewający Bursztyn (sery marki Skarby Serowara: Bursztyn, Rubin, Szafir), a także markę serów żółtych – Serenada. Mleczarnia słynie
z wprowadzania na polski rynek innowacyjnych produktów proszkowanych: WPC 80 (koncentrat białek serwatkowych), permeat i WPI 95 (izolat białek serwatkowych).

Mleczarnia Spomlek to cztery zakłady produkcyjne: w Radzyniu Podlaskim, Parczewie, Chojnicach
i Młynarach. To spółdzielnia należąca do ponad 1700 udziałowców, wśród których 1300 osób to rolnicy
– dostawcy mleka, a ponad 400 to pracownicy spółdzielni. Od stycznia tego roku skupowane od rolników mleko pochodzi od krów żywionych paszami bez GMO.

Spomlek to ponad 100 letnie tradycje serowarskie na ziemiach Lubelszczyzny, niespełna 750 miejsc pracy, 550 mln zł przychodu. Przedsiębiorstwo zaangażowane jest w sprawy społeczne. Inicjuje i wspiera szereg działań charytatywnych, jest sponsorem lokalnych klubów piłkarskich i mecenasem kultury.

Mat. nadesłane.