Nasze Panie w Błądzimiu . Kurs haftu kaszubskiego

27 marca, po południu w świetlicy  starej borowiackiej wsi  Błądzim  zebrały się panie z Koła Gospodyń Wiejskich, które chcą poznać tajniki haftu kaszubskiego szkoły borowiackiej i tucholskiej.

Pierwsze 3.godzinne  spotkanie  obejmowało wiedzę teoretyczną o kulturze Borów Tucholskich, zapoznanie z podstawową literaturą oraz pierwsze próby z igłą, płótnem i muliną. Wykład „Bory Tucholskie dawniej i dziś: mieszkańcy, życie codzienne, kultura, gwara, obrzędy i zwyczaje” oraz  krótką historię  haftu i jego genezę przedstawiła Maria Ollick, prezes BTK, ilustrując go prezentacją multimedialną. Dalszą, praktyczną część zajęć warsztatowych poprowadziły wielokrotnie nagradzane w konkursach współczesnej sztuki ludowej w dziedzinie haftu  dwie instruktorki  z  certyfikatem  i zweryfikowane przez Stowarzyszenie Twórców Ludowych twórczynie –  Barbara Karnecka i Anna Przytarska.

Zajęcia warsztatowe obejmować będą 30 godzin zegarowych prowadzonych jednocześnie przez 2 instruktorki. Głównym celem kursu jest kultywowanie i  podtrzymywanie tradycji związanych z regionem Borów Tucholskich, a końcowym rezultatem kursu mają być nabyte umiejętności samodzielnego wykonania haftu kaszubskiego (borowiackiego i tucholskiego) na elementach stroju  regionalnego.

Mat.nadesłane: Maria Ollick

Follow by Email