Niby drobiazg, a też cieszy! Nowy chodnik MSM

Na trwającej już zbyt długo inwestycji związanej z remontem DW 240, nie pozostawiliśmy przysłowiowej, „suchej nitki”, ale wbrew pozorom, firma, która biedzi się z jej wykonaniem, też potrafi się zachować!

Skanska chwilowo przejęła w posiadanie fragment terenu MSM w Tucholi, to maleńka spółdzielnia zrzeszająca zaledwie 300 rodzin. Cóż, teren został zdewastowany,ale dzięki nowej pani Prezes firma podjęła mediacje w wyniku których spółdzielcy zyskali w ramach „reparacji wojennych” nową, wybrukowaną ścieżkę, która skraca drogę mieszkańców do pojemników na śmieci. Miły gest w dodatku… darmowy.

Oczekujemy takich aktów dobrej woli znacznie więcej, to sprawa wyjazdu ze wspomnianego osiedla w chwili, gdy remont miejskiego odcinka DW 20 zakończy się. Jakoś ten problem umknął wszystkim, a wystarczyło pomyśleć i wyjazd odbywałby się praktycznie bezkolizyjnie, gdyby połączyć go z  najbliższym lewoskrętem, przy rondzie w Tucholi. Nie zrobiono tego w takim razie potrzebne będzie specjalne oznakowanie dla użytkowników drogi, jadących od strony Świecia ( Uwaga Pojazd! i… zwierciadło!)

Ten problem poddajemy pod dyskusję naszemu magistratowi, który w takich sprawach świetnie zadziałał w innej sytuacji, przy ulicy… Ku Wiatrakom.

Ku Wiatrakom – problem rozwiązany !