„Nic o Nas bez Nas” – CHCEMY REFERENDUM! ODEZWA DO MIESZKAŃCÓW POWIATU TUCHOLSKIEGO

Tucholska Oficyna Kulturalna i Społeczna wspiera obywatelską inicjatywę, która jest przejawem troski o naszą przyszłość w naszym lokalnym środowisku, z którym  jesteśmy związani. Chcemy mieć pewność, że NASZA MAŁA OJCZYZNA nie będzie pogrążała się w finansowym niebycie i złych decyzjach.

SZANOWNI MIESZKAŃCY POWIATU TUCHOLSKIEGO

Mając na uwadze konstytucyjną zasadę, że władza zwierzchnia należy do Narodu oraz zasadę „nic o Nas bez Nas” zapraszam do udziału w pracach Komitetu Inicjatywy Referendalnej, którego zadaniem będzie w zgodzie z postanowieniami Ustawy o referendum lokalnym z 15.09.2000 r. z późniejszymi  zmianami (Dz. U. 2013 r. poz. 706) doprowadzenie do przeprowadzenia referendum powiatowego, powiatowego którym zostaną postawione następujące pytania:

1.    Czy jesteś za tym by w statucie powiatu dodano zapis, że w przypadku konieczności uchwalenia budżetu Samorządu Powiatowego z wydatkami przewyższającymi dochody budżetu, taki budżet był zatwierdzany w referendum powiatowym?

2.    Czy jesteś za tym by w statucie powiatu dodano zapis, że długoletni plan inwestycyjny Samorządu Powiatowego będzie zatwierdzany w referendum powiatowym?

Zapraszam

Miron Wyrąbkiewicz