O CO WALCZĄ NAUCZYCIELE?

Za trzy dni rozpoczną się masowe protesty w polskich szkołach, Tuchola i powiat nie pozostaną obojętne. Reakcja Związku Nauczycielstwa Polskiego nie pozostawia najmniejszych złudzeń. Jednak w dalszym ciągu pojawiają się komentarze z których wynika, że protesty nie mają uzasadnienia, antidotum na wszystko stanowi „DOBRA ZMIANA” – slogan partii dominującej. Skoro jest tak dobrze, to dlaczego protestują?

Postulaty z których wynika, że nauczyciele walczą..:

– o podwyższenie statusu zawodowego! Domagamy się 10% podwyżki oraz wzrostu udziału płacy zasadniczej w ogólnym wynagrodzeniu. DLACZEGO? Od pięciu lat nie było podwyżek w oświacie! Obecnie ministerstwo edukacji przygotowuje nowy system wynagradzania nauczycieli, proponując likwidację tzw. średnich wynagrodzeń i niektórych dodatków. To może oznaczać zmniejszenie płac nauczycieli, czyli czeka nas obniżka wynagrodzeń!

– o miejsca pracy! Żądamy niedokonywania wypowiedzeń stosunków pracy nauczycieli i pracowników niepedagogicznych do 31 sierpnia 2022 r. DLACZEGO? Bo w ciągu następnych pięciu lat reforma edukacji może spowodować ogromne zwolnienia w oświacie!

– o utrzymanie warunków pracy i płacy! Żądamy niedokonywania na niekorzyść zmian warunków pracy do 31 sierpnia 2022 r. DLACZEGO? Bo w wyniku reformy edukacji każdy może stracić zatrudnienie na dotychczasowych zasadach!

Te żądania mieszczą się w zakresie spraw, o które może toczyć się spór zbiorowy. Działania ZNP podjęte w ramach sporu zbiorowego są legalne i właściwie realizują zapisy ustawy o rozwiązywaniu sporów zbiorowych!

Mat. nadesłane.

TRZY DNI DO STRAJKU. Apel Wojciecha Eichelbergera dla koalicji NIE dla chaosu w szkole!

Follow by Email