Opowieść o tym, po co pan Marszałek do Brukseli pojechał

Marszałek Piotr Całbecki reprezentował wszystkie polskie regiony zmagające się z następstwami sierpniowych nawałnic podczas dzisiejszego (20 listopada) posiedzenia Komisji Zasobów Naturalnych Komitetu Regionów Unii Europejskiej. Zabiegamy o poparcie Komitetu Regionów w sprawie wsparcia z europejskiego Funduszu Solidarności na odbudowę po zniszczeniach.

Gospodarz naszego województwa zaprezentował w Brukseli sprawozdanie dotyczące skutków kataklizmu, postępów odbudowy infrastruktury i pomocy dla rodzin, które straciły dach nad głową. Nawiązał też do oczekiwanego wsparcia z Funduszu Solidarności Unii Europejskiej, które mamy nadzieję otrzymać na odbudowę po zniszczeniach. Mówił w imieniu samorządów trzech polskich województw (kujawsko-pomorskiego, pomorskiego i wielkopolskiego) zmagających się z następstwami żywiołu. W debacie nasz region reprezentował również wiceprzewodniczący sejmiku województwa Adam Banaszak.

Dramatyczne w skutkach nawałnice przeszły przez północną i centralną Polskę, w tym północne i północno-zachodnie tereny naszego województwa, w nocy z 11 na 12 sierpnia. W Kujawsko-Pomorskiem kataklizm spowodował uszkodzenie ponad 6 tysięcy budynków, zerwał linie energetyczne, zniszczył drogi i plony, powalił lasy. Samorząd województwa uruchomił pomoc dla społeczności na terenach dotkniętych skutkami nawałnic już w pierwszych dniach. Na początku akcji ratunkowej przekazaliśmy interweniującym w tych rejonach formacjom Ochotniczej Straży Pożarnej sprzęt do usuwania połamanych i powalonych drzew oraz pół tysiąca specjalistycznych plandek do tymczasowego pokrywania zniszczonych dachów.

Wkrótce potem rozpoczęliśmy dystrybucję paczek z pomocą doraźną i wyprawek szkolnych dla rodzin w najtrudniejszej sytuacji. Rodzinom, które straciły dach nad głową, zapewniliśmy tymczasowe schronienie w postaci kompletnie wyposażonych czterdziestometrowych domów mobilnych. Zainstalowaliśmy ich trzynaście, kolejne siedem zakupiły samorządy lokalne. Dwóm najbardziej poszkodowanym rodzinom, wskazanym przez lokalną wspólnotę parafialną w Sośnie w powiecie sępoleńskim, pomagamy odbudować zniszczone przez żywioł domy – napisano w portalu marszałkowskim.

Komitet Regionów jest najważniejszym europejskim organem doradczym w dziedzinie polityki regionalnej. Z jego głosem muszą się liczyć ciała stanowiące Unii Europejskiej –  Parlament Europejski, Rada UE i Komisja Europejska. Komitet jest w istocie pośrednikiem między instytucjami europejskimi a samorządami terytorialnymi i lokalnymi społecznościami państw członkowskich unii.

kujawsko-pomorskie.pl