Paweł Orkisz wraz z zespołem już w sobotę wystąpią w Cekcynie!

Dobra wiadomość dla wszystkich spragnionych dobrej muzyki.

Paweł Orkisz – (ur. 1955, pochodzi z Andrychowa w Małopolsce) jest autorem nastrojowych ballad i popularnych piosenek turystycznych (m.in. żeglarskiego hitu „Przechyły”). Od ponad 35 lat śpiewa piosenki autorskie i polskie tłumaczenia – głównie własne – pieśni największych bardów naszych czasów. Najchętniej przy pomocy słów i dźwięków maluje pogodne nastroje, w starannej oprawie muzycznej opowiada o miłości i nadziei.

Jest autorem wszechstronnym. Napisał przepiękne ballady kolędowe i mądre pieśni patriotyczne.
Uznawany za jednego z najlepszych w Polsce wykonawców utworów Cohena, Okudżawy i Wysockiego.
Kiedyś redagował popularne w środowisku krakowskim śpiewniki studenckie – stąd jego bardzo szeroki repertuar.
Był związany ze środowiskiem krakowskiej „Beczki”, w czasie stanu wojennego koncertował dla środowisk opozycyjnych w całej Polsce.

Nagrody
W latach 1978-84 otrzymał wiele nagród i wyróżnień na festiwalach i przeglądach piosenek, m.in.
– główne nagrody Bazuny, YAPY, Giełdy w Szklarskiej Porębie,
– nagrody na Studenckim Festiwalu Piosenki w Krakowie i OPPA w Warszawie
– główną nagrodę i nagrodę nowohuckiej „Solidarności” na festiwalu Sacrosong w Krakowie-Mistrzejowicach w 1984 r.
Członek Związku Polskich Autorów i Kompozytorów ZAKR od 1985 r.

Ostatnio znowu otrzymuje nagrody:
– „Honoris Gratia” – zasłużony dla miasta Krakowa (2014)
– medal „Dziękujemy za Wolność” – od Stowarzyszenia „Sieć Solidarności” (2015)
– medal im. ks.J.Popiełuszki – „Zło dobrem zwyciężaj” – od Stowarzyszenia 13 Grudnia (2016)
– Nagroda im. dr. A.Kowalskiego – od środowiska GAP UE Kraków (2017)

Współpracownicy
Występował solowo oraz z zespołami HOBO, PAW oraz PASS.

Współpracował z wieloma znanymi muzykami: Janusz Kotarba, Stefan Błaszczyński, Wojtek Czemplik, Jacek Wolski, Lucjan Wesołowski, Robert Klepacz, Marian Mędrala, Andrzej Nowak, Tomasz Kupiec, Janusz Witko, Andrzej Popiel, Zygmunt Golonka…
Mieszkał przez kilkanaście lat i nagrał wiele płyt z muzykami z Gdańska (Jacek Ronkiewicz, Wiesław Wódkiewicz, Olek Rzepczyński, Artur Jurek, Adam Przybyłowski).
Obecnie najczęściej koncertuje w trio: PO, Jarosław Miszczyk – fortepian, Piotr Bzowski – gitara. Podczas koncertów plenerowych zaprasza niekiedy do współpracy basistę, perkusistę oraz chórki.

W latach 1974-1981 studiował (na Politechnice Krakowskiej, wydz. mechaniczny), mieszkał i pracował w Krakowie, gdzie powstały jego pierwsze piosenki. W 1985 roku przeniósł się do Gdańska, prowadził wieczory balladowe w „Rudym Kocie”, przez 4 lata był liderem Kapeli Salonowej „BARON” w sopockim GRAND Hotelu (1989-1993). Koncertował poza granicami kraju (USA, Szwecja, Dania, Niemcy, Rosja), nagrywał w Radio Gdańsk i Radio Kraków. Przez 2 sezony (1987-1989) śpiewał na scenie kameralnej gdańskiego Teatru WYBRZEŻE koncert pieśni Wł. Wysockiego we własnym tłumaczeniu, pt. „Ja i tak zabiorę Cię stąd„.

W roku 1994 wrócił do Krakowa, by pracować w Domu Maklerskim Penetrator. Przez 11 lat był redaktorem naczelnym dwóch poważnych pism ekonomicznych („nasz Rynek Kapitałowy” oraz „Rynek Terminowy”). W tym okresie praktycznie nie koncertował, zaczął jednak nagrywać swoje utwory (głównie w Amadeusz Studio w Sułkowicach).

W roku 2005 wrócił do koncertowania, założył w Krakowie Scenę Ballada, rodzaj klubu balladowego, w którym regularnie występuje, dwa razy w miesiącu. Przez dwa sezony występował w ŚOK przy ul. Mikołajskiej, potem – od maja 2007 do dziś – w Pubie Kuranty (ul. Piłsudskiego 24), gdzie zbudował swoją balladową przystań.
Zainicjował i przez 9 lat (2006-2014) kierował festiwalem „Ballads of Europe” w Niepołomicach.

Wydał 16 płyt CD (w tym cztery albumy podwójne).