PIKNIK HISTORYCZNY W KĘSOWIE ŚCIĄGNĄŁ TŁUMY!

W minioną sobotę w Kęsowie odbył się 11. Piknik Historyczny. Pomimo zawirowań pogodowych wszystko się udało, głównym punktem programu była inscenizacja w pobliżu schronu bojowego “Lisia Góra”. Właśnie tam zebrali się widzowie, którym grupy rekonstrukcyjne przedstawiły potyczki z początku II wojny światowej na polskim pograniczu.

Niezmiennie na początku bitwy lokalny  kolaborant zdradza wojskom niemieckim lokalizację schronu,  a ci podejmują próbę jego przejęcia. Dochodzi do potyczki, dookoła wybuchają pociski artyleryjskie, a następnie na przedpolu i to z obu stron kładziony jest ogień z broni maszynowej. Jak co roku, Niemcy przegrywają. Pomimo strat, Polacy utrzymują swoje pozycje.  Na zakończenie pokazu odbywa się uroczysta defilada i prezentacja grup rekonstrukcyjnych. W tym roku są nimi Stowarzyszenie Miłośników Historii Borów Tucholskich „Historia i Pamięć” pod dowództwem Zbigniewa Kabata oraz stowarzyszenie „Cis” z Męcikała, z prezesem Wojciechem Derewieckim na czele.

Druga część pikniku, rozrywkowa odbyła się w Parku w Kęsowie. A tam udostępniono wiele atrakcji  z których możliwość obejrzenia sprzętu wojskowego biła wszelkie rekordy popularności. Na zakończenie,  mieszkańcy świetnie bawili się przy muzyce discopolowej.

_____________________